Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

99 сімей прикордонників отримали 112 мільйонів гривень на житло

Як проінформували у прес-службі ДПСУ, найбільше черговиків ощасливили в Одесі, де 54 сім’ї отримали близько 70 мільйонів гривень на придбання житла.

З цієї нагоди в приміщенні Одеської міськради провели урочисту церемонію за участю керівництва міста, області та регіонального управління Держприкордонслужби.

Щасливі володарі отриманих компенсації, не стримуючи емоцій дякували керівництву держави та прикордонного відомства за те, що мрії про власне житло нарешті зможуть стати реальністю. І це справді так, адже компенсації отримали люди, які стали на житлову чергу з 1989 по 1999 роки.

Один з них – ветеран Анатолій Бабченко – не стримував емоцій. ʺЯ цього дзвінка чекав майже 30 років і не один яʺ, - розповів він про першу реакцію, коли дізнався, що отримає компенсацію.

ʺУ цей день у нашому колективі непересічна подія: військовослужбовці, пенсіонери, ветерани та члени їх сімей отримали грошову компенсацію. 54 сім'ї - це невелика кількість в масштабах держави і Держприкордонслужби. Але для окремо взятої родини це, безумовно, величезне досягнення. Крім того, надається можливість вибрати собі житло в будь-якому районі, в будь-якому будинку і у будь-якої компаніїʺ, - зазначив на урочистій церемонії керівник Південного регіонального управління Сергій Мул.

Вирішення житлової проблеми військовослужбовців та  членів їх сімей, а також ветеранів служби є важливим напрямом діяльності Адміністрації Держприкордонслужби. На сьогодні на квартирному обліку відомства та у списку осіб, які потребують отримання службових житлових приміщень, перебуває понад 9 тисяч сімей (з них майже 1 800 сімей військовослужбовців запасу).

Гостро стоїть питання забезпечення житлом черговиків, які перебувають на квартирному обліку в населених пунктах, де тривалий час не ведеться будівництво житла. Для них, а також решти військовослужбовців (діючих та запасу), які тривалий час перебувають на черзі, грошова компенсація є хорошою альтернативою реалізації права на гарантоване законодавством житло. До цього часу виплата такої компенсації в Держприкордонслужбі не проводилась.

Цього року за рішенням Голови Державної прикордонної служби України спрямовано майже 112 мільйонів гривень на виплату компенсацій за отримання житла тим черговикам, які перебувають на відповідному обліку починаючи з 1987 по 1999 роки.

Крім 54 сімей черговиків з Одеси компенсації отримають також:

в м. Могилів-Подільський – 2 черговики (1 млн 233 тис. грн);

в м. Херсон – 2 черговики (1 млн 914 тис. грн);

в м. Житомир – 2 черговики (2 млн 76 тис. грн);

в м. Чернігів – 2 черговики (1 млн 849 тис. грн);

в м. Чернівці – 2 черговики (2 млн 261 тис. грн);

в м. Мостиська – 1 черговик (724 тис. грн);

в м. Чоп – 1 черговик (436 тис. грн);

в м. Маріуполь – 2 черговики (2 млн 211 тис. грн);

в м. Хмельницький – 5 черговиків (5 млн 99 тис. грн);

в м. Черкаси – 26 черговиків (27 млн 347 тис. грн).

Після виплати компенсації одразу звільниться близько 50 службових квартир для сімей військовослужбовців.

Практику виплати компенсацій заплановано впроваджувати і в наступних роках.

Довідково:

Порядок визначення розміру і механізм виплати грошової компенсації передбачені Постановою КМУ від 2 вересня 2015 року № 728 про ʺДеякі питання забезпечення житлом військовослужбовців та інших громадянʺ. Зокрема, розмір компенсації визначається за нормою 13,65 кв. метра на військовослужбовця і кожного члена його сім’ї, який перебуває з ним на відповідному обліку. Понад норму жилої площі для окремих категорій військовослужбовців та членів їх сімей, враховується додаткова жила площа у розмірі 10 кв. метрів.

Розмір грошової компенсації розраховується за формулою та залежить, зокрема, від кількості осіб, що перебувають на обліку та граничної вартості будівництва 1 кв. метра загальної площі житла в регіоні, в якому військовослужбовець перебуває на обліку. Для мм. Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова норма збільшується в 1,75 раза, для міст – обласних центрів, а також міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб – в 1,5 раза, для міст обласного значення з населенням від 100 тис. до 300 тис. – в 1,25 раза.

Для прикладу, в залежності від регіону, передбачена наступна компенсація для прикордонників та їхніх сімей у складі:

в м. Одеса:

1-2 особи – 843 тис. грн;

3 особи – 1 млн 221 тис. грн;

4 особи – 1 млн 509 тис. грн;

5 осіб – 1 млн 796 тис. грн

в м. Черкаси:

1-2 особи – 742  тис. грн;

3 особи – 1 млн 76  тис. грн;

4 особи – 1 млн 329  тис. грн;

5 осіб – 1 млн 583  тис. грн

в м. Мостиська сім’ї у складі:

1-2 особи – 500 тис. грн;

3 особи – 724  тис. грн;

4 особи – 895  тис. грн;

5 осіб – 1 млн 65  тис. грн

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ