Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Академіки звинуватили голову ФСБ у виправдовуванні сталінських репресій

Група російських вчених виступила зі зверненням після інтерв'ю, яке дав директор ФСБ Росії Олександр Бортніков напередодні Дня працівника органів безпеки. Вченим здалося, що глава спецслужби виправдовує сталінські репресії

Відкритий лист академіків і членів-кореспондентів РАН опублікувала газета "Комерсант". У ньому вчені нагадують, що в 1930-40-х роках в тюрмах і таборах опинилися мільйони людей, а цілі народи зазнали переселенню з місць історичного проживання.

"Ми рішуче протестуємо проти ревізії уявлень про нелюдську і антинародну сутність репресій і закликаємо всіх розсудливих людей, які не бажають своїм дітям пережити жахи 1930-х років, приєднатися до нашого протесту", - йдеться в листі.

Інтерв'ю Бортнікова, приурочене до сторіччя Всеросійської надзвичайної комісії, наступником якої вважається ФСБ, було опубліковано "Російською газетою" 19 грудня.

На початку бесіди голова ФСБ попереджає, що хоче "розставити необхідні акценти і відповісти на деякі спірні питання", щоб "об'єктивно оцінювати минуле".

Відповідаючи на питання про репресії, Бортніков заговорив про долю самих чекістів. Зокрема, він заявив, що більше 20 тисяч співробітників органів держбезпеки самі стали жертвами репресій.

"Коли я прочитав інтерв'ю, де пан Бортніков розповідає, що більшість рішень в 1930-х були у справі, - заявив" Комерсанту "академік РАН Сергій Стішов. - Що шляхом репресій країна карала поганих чекістів і поганих партпрацівників ... Мені захотілося запитати: а за що карали вчених? За що карали артистів, художників? За що карали селян, робітників, простих громадян? "

"Мабуть, вперше після XX з'їзду КПРС один з вищих посадових осіб нашої держави виправдовує масові репресії 1930-40-х років", - підсумували вчені.

ВВС. Росія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ