Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Активісти знесли "червоноармійця", що був на подвір'ї маєтку Шептицьких

Сьогодні, 30 вересня, у селі Прилбичі Яворівського району демонтували пам’ятник червоній армії, який був на подвір‘ї маєтку Митрополита Андрея Шептицького.

Ініціаторами демонтажу виступила місцева громада й активісти з організації "Локальна декомунізація", повідомляють у Департаменті комунікацій та внутрішньої політики ЛОВА. 

"У цьому символічному місці, де в перші дні окупації західної частини України 1939 року росіяни розстріляли графа Льва Шептицького з родиною та прислугою, такий пам’ятник тоталітарного режиму є, фактично, наругою над історичною пам’яттю українців.

23 червня 1941 року підрозділ саперного батальйону червоної армії заклав вибухівку під палац графів Шептицьких. Від родового маєтку Глави УГКЦ майже нічого не залишилося.

Тоді ж зруйнували й невелику каплицю з привезеною з Люрду фігуркою Божої Матері, що стояла біля будинку.

У 1950-х роках в маєтку Шептицьких, на місці зруйнованого дому, збудували будинок культури. Замість каплиці поставили монумент совєтській армії",  кажуть у департаменті.

На місці ворожої символіки місцеві жителі, староста і влада громади мають надію відновити статую Матері Божої, яка стояла тут до Другої світової війни. Зображення скульптури Діви Марії збереглося на світлині, яка є в колекції музею митрополита Андрея Шептицького.

Додамо, 20 вересня Львівська обласна рада прийняла рішення про демонтаж радянської символіки на території Львівщини до кінця 2023 року. 
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ