Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Андрухович, Забужко, Малкович і Прохасько закликали переходити на українську

До Дня української писемності та мови вітчизняні письменники записали відеозвернення, у якому розповіли, чому вони спілкуються рідною мовою, та закликали робити те саме всіх співгромадян.

Участь в акції взяли Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Тарас Прохасько та Іван Малкович, розповіла кореспондентові Укрінформу організатор зйомок Юлія Капшученко-Шумейко. 

«Ідея відеороликів була в тому, щоб російськомовні українці зрозуміли абсурдність факту - чому вони розмовляють не своєю мовою, тому ми ставили лише по два запитання кожному письменнику, з яким спілкувались - чому вони говорять і пишуть українською. На це питання багато хто реагував здивовано - а як інакше, це ж природно? І тому ми сподіваємося, що так само природно виникне запитання у всіх російськомовних українців і вони таки перейдуть на нашу мовну сторону», - зазначила Капшученко-Шумейко.

За словами організаторів, відеоролики були спрямовані на популяризацію рідної мови в рамках піар-кампанії культурно-мистецького свята до Дня української писемності та мови, яке відбудеться 9 листопада о 18:30 в Музеї книги і друкарства України.

Загалом було створено 4 ролики. Зокрема, у першому відеозверненні письменниця Оксана Забужко зазначила, що вона щаслива бути спадкоємицею дуже сильної мови, і закликала глядачів не боятися говорити українською.

А її колега Юрій Андрухович розповів, що для нього говорити українською - це такий же природний процес, як дихати, і запросив говорити разом з ним - рідною мовою.

Письменник Тарас Прохаського у своєму відеозверненні зауважив, що говорить українською заради збереження себе і свого психологічного здоров'я.

Іван Малкович наголосив, що говорити державною мовою - безпечно, адже нашу мову з обох боків охороняють - Ангел та Янгол.

День української писемності та мови встановлено 1997 року і відзначається щорічно 9 листопада, в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ