Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Англія відновила розслідування діяльності воїнів дивізії „Галичина”

Лондонська поліція після шестирічної перерви відновила розслідування діяльності воїнів дивізії „Галичина” під час Другої світової війни, які сьогодні проживають у Великобританії. Повідомляє Уніан.
Вісьмом співробітникам антитерористичного відділу лондонської поліції доручено вивчити минуле дивізійників, більшість з яких є українцями. Після війни ними заопікувався британський уряд. Чимало з них працювали у сільському господарстві на півночі та сході країни.
2005 року у Великобританії оприлюднили архіви, які засвідчили, як важко уряд ухвалював рішення щодо надання притулку українським дивізійникам, адже були підозри про причетність декого з них до воєнних злочинів на території України, Польщі, Словаччини.
Речник Скотланд-Ярду розповів британській газеті „Guardian”, що поліція наразі уважно вивчає старі документи про воєнні злочини та координує зусилля з управлінням з питань імміграції та громадянства, щоб визначити оптимальний шлях розслідування.
Девід Чезаріні – дослідник, який брав участь в роботі над законом про воєнні злочини, що набув чинності 15 років тому, – вважає нову ініціативу запізнілою. Адже підозрювані та жертви, які вижили, зараз надто старі, щоб довести до логічного завершення якісь судові процеси. Девід Чезаріні сказав, що слідство сьогодні має бути виключною справою істориків.
2 серпня 2005 року Британський національний архів оприлюднив секретні документи про дивізію „Галичина”. Нові документи свідчать про те, що 8 тисяч дивізійників допустили у Британію надто поспішно і міністерство внутрішніх справ не встигло перевірити, чи має дехто з них стосунок до воєнних злочинів у Східній Європі.
Радянський Союз підписав 1947 року з Італією, де в британському таборі утримували українських вояків, угоду про репатріацію. Це змусило британський уряд провести надзвичайне засідання, де вирішили евакуювати всіх членів дивізії. Адже було визнано, що репатріація до Радянської України призвела б до масової страти воїнів. Проте у Великобританії виник спір між міністерством внутрішніх та закордонних справ щодо подальшої долі українців. Вивчення їх минулого дало підстави підозрювати, що дехто співпрацював з сумно відомими нацистськими підрозділами. Документи свідчать, що спочатку міністр внутрішніх справ постановив, що їх не можна залишати у Великобританії, проте через рік змінив рішення. до того ж, МЗС однозначно заявило: їх повернення до СРСР неминуче призведе до переслідувань.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ