Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Антон Нікулін: Маю свій план, який називається Олімпійські Ігри

Національна збірна України з карате під керівництвом львів’янина Антона Нікуліна (на фото крайній справа) успішно виступила на турнірі серії А у Чилі.

В активі нашої збірної – три медалі, і, що цікаво, усі вони в активі дівчат. Львів’янка Галина Мельник у ваговій категорії до 68 кг виборола срібло, бронза у категорії +68 кг дісталася одеситці Анастасії Степашко, а золоту медаль для нашої команди виборола ще одна одеситка – Анжеліка Терлюга.

До слова, тиждень тому Терлюга блискуче виступила на змаганнях Прем’єр-ліги у Берліні, де також виборола для України золоту медаль. У Сантьяго (Чилі) близькими до медалі також були львів’яни Олег Філіпович (67 кг) та Денис Копитко (75 кг). Обоє були змушені задовольнитися п’ятим підсумковим місцем. Нагадаємо, змагання серії А у Чилі та турнір Прем’єр-ліги в Німеччині (Берлін) були одним з етапів відбору на Олімпійські ігри-2020.

-Чотири медалі для старту сезону вважаю непоганим результатом, - каже Антон Нікулін, головний тренер національної збірної України з карате. – Окрім цього здобутку, наші хлопці кілька разів посіли п’яті місця, а відтак медальний доробок міг бути більшим. І тим більше тоді, коли в окремих медальних сутичках судді явно були до нас неприхильними…

Результатом я задоволений, оскільки до Олімпіади ще багато часу, а відтак не хотілося форсувати події. Наш головний старт, а саме чемпіонат світу в Мадриді, відбудеться у листопаді цього року, а турнірів серії А та Прем’єр ліги ще буде достатньо. Для прикладу, через два тижні у нас Прем’єр-ліга в Токіо, після чого чемпіонат світу в Мадриді та ще один турнір в Шанхаї.

Усі медалі на турнірах у Берліні та Сантьяго вибороли дівчата. Чому хлопці не зуміли потішити таким результатом?

По-перше, у хлопців конкуренція більша, а по-друге, наші хлопці ніколи не виходять на пік форми на початку сезону, до цього стараємося їх підвести поступово. Часто в найкращій спортивній формі вони перебувають у травні. Зважаючи на це, форсувати події ми не збираємось. До Олімпіади буде ще чимало змагань, тому потрібно вдало розрахувати дистанцію на «марафоні», а потім ще й не забути про так званий «спринт». Я б дуже не хотів, щоб ми феєрично стартували, а потім у нас не залишилося сил на фініш.

Якщо відверто, то пік форми деяких спортсменів навіть відкладаємо на певний період. Чимало суперників уже придивляються до нашої збірної, вивчають можливості кожного каратиста. Якщо ми зараз почнемо «бомбити» медалі, то увага до нашої збірної буде аж занадто великою, а цього нам наразі не треба.

Як то кажуть, свій результат та турнірах ми показуємо, до півфіналів ми доходимо, а там можемо медаль відпустити. З наступного року, думаю, ситуація зміниться в кращу сторону. Якщо відверто, то деяких спортсменів доводиться берегти. У мене, як головного тренера збірної, є свій план дій для розвитку збірної. Він називається Олімпіада в Токіо 2020 року.

Наскільки відрізняється конкуренція учасників у різних збірних на різних турнірах?

В основному виступають одні і ті ж люди. Це переважно спортсмени з топ-100 світового рейтингу. Якщо ти туди входиш, ти маєш право виступати всюди. В багатьох збірних світу зараз триває стратегічна робота і наша збірна не є винятком. Для прикладу, наша Анжеліка Терлюга виборола дві золоті медалі у Берліні та Сантьяго, але бачу, що емоційно в майбутньому її може не вистачити. Львів’янка Галина Мельник чудово вистрелила в Сантьяго, перемігши чемпіонку світу, однак дуже хочу, що таку спортивну форму вона зуміли зберегти до серйозніших стартів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ