Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Архівно-музейний проект «Декомунізація: архівні хроніки»

10 квітня 2017 року під патронатом Міністра юстиції України Павла Петренка в Національному музеї історії України (м. Київ, вул. Володимирська, 2) Державною архівною службою України представлено архівно-музейний проект «Декомунізація: архівні хроніки»

Два роки тому Верховна Рада України ухвалила закони «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років». Прийняті закони є надзвичайно значущими для українського суспільства, оскільки вонина законодавчому рівні унормували процес декомунізації, який розпочався в Україні зі здобуттям незалежності в 1991 році.

На виставці представлені документи та експонати із фондів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України, Державного архіву міста Києва та Державної наукової архівної бібліотеки. Метою виставки є розкриття основних напрямів процесу декомунізації, що відбувався в українському суспільстві впродовж усього періоду незалежності й отримав нового імпульсу після прийняття зазначених законів.

Вперше широкому загалу презентуються оригінали документів з архівних кримінальних справ репресованих громадян. В експозиції представлені справи стосовно видатних українських громадських та культурних діячів Олександра Грушевського, Остапа Вишні, Людмили Старицької-Черняхівської, Василя Вишиваного (ВільгельмаГабсбурга-Лотрінгена) та ін. Це лише фрагменти великого комплексу документів, які зберігаються в Центральному державному архіві громадських об’єднань України і є незаперечними свідченнями жахливих проявів радянського тоталітарного режиму.

Вперше архівісти мовою документів розкажуть про свою роботу щодо пошуку та об’єднання родин, які, потрапивши у лещата великого терору і втративши назавжди один одного в далекі 30-ті роки ХХ століття, через 80 років відновили родинні зв’язки.

Залучення до виставки експонатів із фондів Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва Українидозволитьперенестися в радянське минуле доби сталінізму і відчути атмосферу примусово покинутих домівок після арешту їхніх господарів. Демонстрація агітаційних плакатів, наповнених комуністичними ідеями про «прекрасне сьогодні» та «світле майбутнє», сприятиме критичному осмисленню, засудженню та розумінню необхідності категоричної відмови від комуністичного минулого.

Час: 10 – 14 квітня 2017

Місце: Національний музей історії України (м. Київ, вул.Володимирська 2)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ