Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Атомна генерація залишиться базовою в Україні

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна буде розвивати свою атомну енергетику, добудовувати АЕС в Україні, незважаючи на протидію багатьох країн:

«Є стратегія розвитку атомної енергетики в Україні та добудови АЕС в Україні. Це обов’язково будемо робити. У нас все-таки десь 51-52% генерації в Україні – це «атомка». Я розумію, що проти «атомки» буде працювати багато країн, щоб повністю знищити «атомку» в Україні. А ми її будемо, навпаки, захищати».

Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій КОРОЛЬЧУК.

Заява Зеленського – це фактично утвердження стратегії збереження ядерної генерації в Україні як базової. У такому ключі скоріше за все і буде формуватися довгострокова програма розвитку атомної енергетики, яку уряд має підготувати відповідно до указу Зеленського «Про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері і подальшого розвитку ядерної енергетики». У цю ж стратегію цілком логічним вписується добудова 3 і 4 блоків Хмельницької АЕС. Кабмін у двомісячний термін повинен внести на розгляд парламенту законопроекти про розміщення, проектування та будівництво 3 і 4 енергоблоків ХАЕС.

Хоча, ймовірно, що сама стратегія буде сформована не до 2035 року, а як мінімум до 2060 рр. Зараз період планування в ядерній генерації становить до 100 років із врахуванням проектного терміну експлуатації енергоблоків 50-60 років. Для України буде не менш важливим питання виведення з експлуатації блоків АЕС. Звичайно, указ передбачає «вдосконалення механізму використання коштів фінансового резерву для зняття з експлуатації атомних блоків», але ключовим залишається пошук джерел фінансування таких робіт. Як і те, хто буде здійснювати сам процес виведення з експлуатації блоків.

З іншого боку Україна продовжує виконувати свої договірні відносини із компанією Westinghouse, яка постачає палива для частини блоків АЕС в Україні. Контракт діє із 2008 року і передбачає поставки паливних збірок на 3-6 блоків. У 2018 році контракт продовжили до 2025 року і збільшили до семи кількість енергоблоків, що будуть отримувати паливо. Тоді ж у 2018 році було заплановано виробництво і поставки палива для Рівненської АЕС із блоками ВВЕР-440. І зараз Westinghouse та «Енергоатом» уклали договір вже про поставки продукції для блоків ВВЕР-440.

Але крім питання добудови 3 і 4 блоків Хмельницької АЕС та поставок палива Westinghouse залишається відкритим питання будівництва нових потужностей АЕС замість виведених із експлуатації. Також нові блоки повинні будуть виконувати роль маневрених потужностей. В умовах значного обсягу встановлених потужностей відновлюваних джерел енергії роль маневренних АЕС буде зростати.

Звичайно, головне питання – це ринок збуту для електроенергії АЕС. Для збереження наявного потенціалу «атомки» має бути промисловий потенціал або споживач електроенергії. Тобто, для України паралельно необхідно розвивати промисловий сектор. Не аграрний чи «айтішний» як люблять у нас розповідати, а саме класичну індустрію. Бо саме цей сектор буде споживачем електроенергії у тому числі і від АЕС.

Нарешті третім елементом збереження базової генерації АЕС має стати експорт електроенергії. Нині поширена думка, що побудова під боком України Білоруської АЕС ставить хрест на експорті електроенергії із України в ЄС. Водночас, вікно можливостей залишається, оскільки європейська система балансу виробництва-споживання електроенергії не є досконалої і далі потребуватиме значних резервних потужностей, які можуть забезпечувати АЕС України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ