Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Автомобілісти будуть оформляти номери самостійно

Автомобільні номери перестануть видавати в сервісних центрах МВС.

Українські автомобілісти будуть замовляти і оплачувати їх самостійно. Відповідні ініціативи містить проект закону від МВС, передає UBR., передає Мінфін.

Із чим пов'язане рішення

Як пояснюють у відомстві, практика централізованої закупівлі автономерів надто затратна для бюджету. Адже, незважаючи на те, що українці при реєстрації своїх авто оплачують повну вартість комплекту, витрати на транспортування, оплату праці і відряджень працівників сервісних центрів лягають на плечі держави.

Щоб позбутися проблеми заходи, чиновники пропонують віддати право виробляти автономери приватним компаніям. Ті з них, кого таким правом наділить Кабмін, внесуть у спеціальний реєстр і стануть вести облік всіх вироблених ними держзнаків. Щоб у будь-який момент часу в МВС могли відстежити, хто саме виготовив той чи інший номер.

Як це буде працювати на практиці

Як саме буде працювати новий механізм, в деталях має прописати уряд. Деякі нюанси вже прописані в законопроекті.

Так, сервісні центри МВС під час реєстрації будуть присвоювати номер автомобілю. Після чого власник авто з вже відомими даними держзнаку має самостійно звернутися в одну з уповноважених організацій для його виготовлення.

Вартість послуги з виготовлення автономерів поки не називають. Однак очевидно, що після прийняття документа номери істотно подорожчають. Вже хоча б тому, що МВС замовляє виготовлення держзнаків великими партіями.

Зараз комплект з двох стандартних номерів у сервісному центрі МВС коштує 178,2 грн. водночас виготовлення пари аналогічних знаків у приватників обходиться мінімум в 400 грн.

Коли це запрацює

Документ поки що носить статус проекту. Через місяць, відведений на ознайомлення з його нормами всіх зацікавлених сторін, його винесуть на засідання Кабміну, після чого передадуть на розгляд Верховної Ради.
Щоб проект став законом, потрібно щоб за його прийняття проголосували мінімум 226 нардепів.

Нагадаємо, що на 21 жовтня офіційна вартість долара встановлена на рівні 25 грн 3 коп.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ