Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Автор першої фейкової новини це змій-спокусник, - Папа Римський

Журналістика не має «спалювати новини»: вона покликана шукати істину та рішення, альтернативні ескалації галасу та вербального насильства: про це Папа Франциск пише в Посланні на Всесвітній день соціальних комунікацій, оприлюдненому в день святого Франциска Сальського, покровителя ЗМІ та журналістів, - УНІАН.

Тема Папського послання – «Істина зробить вас вільними. "Фейкові" новини і журналістика світу». Воно продовжує думку, висловлену ще Павлом VI в 1972 році: про те, що інформація має «служити істині».

У першій частині послання Папа аналізує феномен «фейкових» новин. Фальшиві новини націлені на обман і навіть на маніпуляцію читачами, зазначає він. Поширення фальшивих новин іноді спрямоване на те, щоб вплинути на політичні рішення і сприяти економічній вигоді.

Сьогодні автори «фейкових» новин можуть розраховувати на «маніпуляцію соціальними мережами», поширюють їх як вірус. Драма дезінформації дискредитує іншу людину і представляє її ворогом», вона здатна поглиблювати конфлікти. Корінь фальшивих новин полягає нерідко в «жаданні влади», переконаний Папа.

Усі ми покликані протистояти брехні у ЗМІ. Тому важливий виховний процес, що допомагає людям «не стати мимовільними розповсюджувачами дезінформації, а знімати з неї покрови». В основі фальшивих новин лежить «логіка змія», пише Папа, посилаючись на Книгу Буття. Саме змій став «автором першої фейкової новини». Супротивник здається цілком достовірним і «спокушає людину фальшивими і привабливими аргументами».

Біблійний епізод свідчить про те, що дезінформація не буває невинною, вона веде до катастрофічних наслідків. Навіть будучи на перший погляд лише легким спотворенням істини, дезінформація може нести в собі небезпеку.

Папа Франциск стверджує, що «звільнення від брехні і пошук зв'язку» - це два інгредієнта для того, щоб наші слова та вчинки стали справжніми й достовірними.

Краща протиотрута до брехні – це не стратегії, а люди, пише Папа й підкреслює відповідальність журналістів за інформацію. Журналіст є «охоронцем новин», він має пам'ятати, що головне в новини – не швидкість її подачі і не вплив на публіку: головне – люди, вважає Папа.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ