Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Банк ABLV, що обслуговував українських корупціонерів, оголосив про самоліквідацію

Пов'язаний з відмиванням грошей для Сергія Курченко латвійський банк ABLV прийняв рішення про початок процесу самоліквідації. Про це пише BBC.

26 лютого банк повідомив про рішення позачергових зборів акціонерів: ABLV починає процес самоліквідації.

"Банк вважає, що таким чином найкраще зможе забезпечити захист своїх активів, щоб розрахуватися з усіма клієнтами", - йдеться в його офіційній заяві.

З цього випливає, що банк зможе захищати активи і впливати на розрахунок з усіма клієнтами через призначення ліквідатора.

Згідно з латвійським законом про кредитні установи, в разі самоліквідації збори акціонерів призначає ліквідатора. А от у випадку банкрутства ліквідацію проводив би адміністратор, призначений судом.

Європейський центробанк оголосив про ліквідацію банку ABLV 24 лютого, в суботу. Це рішення було обгрунтовано проблемами з ліквідністю. За оцінками ЄЦБ, стан ABLV виявилося нестабільним: банк, швидше за все, не впорався б зі своїми зобов'язаннями.

Відтік капіталу з кредитної установи почався після того, як Мережа щодо запобігання фінансовим злочинам  (FinCEN), що є підрозділом Мінфіну США, заявила, що ABLV пов'язаний з відмиванням грошей, угодами з корупціонерами з Росії та України, а також торгівлею зброєю з Північною Кореєю. У підсумку з банку було виведено 600 мільйонів євро.

Відразу після цього ABLV звернувся по допомогу до латвійської державі. В результаті Банк Латвії надав кредитній установі позику в розмірі 297,2 млн євро під заставу цінних паперів.

Саме цю допомогу в якості реальної причини свого затримання назвав президент Банку Латвії Ілмар Римшевич. Він був затриманий 18 лютого, через п'ять днів після публікації заяви FinCEN.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ