Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Без рутинної імунізації поліомієліт може повернутись

На сьогодні в Україні вже зареєстровано дві нових бівалентних поліовакцини, і найближчих два тижні вони можуть бути поставлені в Україну Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в кількості відповідно до потреби. Про це повідомив Заступник Міністра охорони здоров`я Ігор Перегінець на брифінгу в МОЗ 28 квітня. Аби Україна могла зберегти статус країни, вільної від поліомієліту та уникнути появи нового спалаху, необхідно продовжувати рутинну імунізацію проти цієї хвороби.

Нагадаємо, 19-28 квітня в Україні працювала Місія з оцінки реагування на спалах поліомієліту. За цей період група експертів здійснила оцінювальні візити до п’яти областей, які було обрано, виходячи з локалізації випадків циркуляції вакциноспоріднених поліовірусів, щільності населення, показників імунізації. Місія оцінювала рівень підтримки, необхідної для досягнення чи збереження рівня чутливості системи епіднагляду та імунітету населення на рівні, достатньому, аби зберегти статус країни, вільної від поліомієліту.

В Україні запрацювала моніторингова місія ВООЗ з оцінки реагування на спалах поліомієліту

"Передача вірусу поліомієліту в Україні, ймовірніше за все, припинилася. При цьому команда експертів з оцінки занепокоєна прогалинами у програмах імунізації та епіднагляду, що ставлять Україну у зону високого ризику появи нового спалаху. Україна зобов`язана забезпечити повноцінну програму рутинної імунізації", - зазначив Координатор оцінки з реагування на спалах поліомієліту в Україні Патрік О’Коннор.

Моніторингова місія за підсумком роботи надала перелік рекомендацій задля збереження Україною статусу країни, вільної від поліомієліту. Зокрема, експерти закликали посилювати імунітет населення. Це означає, що треба продовжувати відновлення високого, рівномірного рівня імунізації вакциною проти поліо – як ІПВ, так і ОПВ через нормалізацію програми рутинної імунізації. У напрямку комунікаційної підтримки місія рекомендує:

- провести опитування серед медичних працівників, батьків та науковців, щоб отримати уявлення про рівень знань, ставлення, поведінку, особливо щодо відмов від вакцинації.
- продовжувати покращення міжособистісної комунікації та інших навичок медичних працівників та батьків з питань імунізації.
- забезпечити повне впровадження плану комунікацій щодо імунізації, включаючи проактивний діалог з батьками, медичними працівниками та медіа через різноманітні канали, що виявилися ефективними.
збереження та зміцнення механізмів координації комунікації та структур, утворених у відповідь на спалах поліомієліту.

Найголовніше про небезпечну хворобу - поліомієліт

stoppolio.in.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ