Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Безпечне місце: У центрі Львова відкрили новий прихисток для ВПО

Фото - Гал-Інфо
Фото - Гал-Інфо
1/2
У Львові відбулось відкриття нового безкоштовного шелтера та центру підтримки для внутрішньо-переміщених осіб. Прихисток працює у форматі хостелу та знаходиться близько до центру міста.

Як зазначили координатори проєкту, центр підтримки ВПО у Львові - єдиний проєкт, проте його планують розширювати та створювати дедалі більше таких пунктів для потребуючих осіб. 

“У нього своя мета, цей шелтер не для постійного проживання, а більш як пункт, де можна перевести подих. Ми не обмежуємося віком чи статтю, тут можуть оселитися жінки, діти, чоловіки, люди з інвалідністю, усі потребуючі”, - розповіла маркет-менеджер благодійного фонду Людмила Супружинська.

Прихисток має назву “Безпечне місце” та може розмістити 21 людину. До відкриття тут вже встигли заселились кілька переселенців.

“Ми вирішили створити новий тип притулку для ВПО і назвали його “Безпечне місце”, адже багато хто через ситуацію в країні, ставив безпеку як фізичну, психологічну чи моральну на перше місце. Тому шелтер є цим місцем, де людина може перепочити. 

Ми взяли найкращі практики з-за кордону, адже цей проєкт фінансується міжнародними донорами з Великої Британії. Також плануємо поширювати цю модель як мінімум створивши ще чотири шелтери у Львові, області, а можливо й ширше”, - зазначив виконавчий директор МБФ «Альянс громадського здоров’я» Андрій Клепіков.

Як поділились організатори проєкту, у шелтері проводитимуть консультації психологів, лікарів, при потребі також юристів. Для діток будуть влаштовувати різноманітні майстеркласи та інтерактиви.

Зараз триває багато переговорів щодо того аби організувати також й безкоштовне харчування для людей, які тут перебувають. Проте наразі безкоштовним є тільки проживання.

Чи потрібні спеціальні папери для заселення?

Особливих паперів для заселення не потребують. У “Безпечному місці” не є обов’язковим документ, що засвідчує статус ВПО, проте чоловікам варто мати з собою документ про військовий облік.

“Статус ВПО не є обов’язковою вимогою, бо інколи люди оформлюються коли вони вже осіли. А є ті, що можливо приїхали до Львова трішки перепочити і вирішили, що вони хочуть їхати за кордон, їм без сенсу чекати на ці документи. Тому ми селимо й без цього документу. Єдиний нюанс, чоловік повинен знаходитись на військовому обліку”, - зазначила Людмила Супружинська.

Заселитись можуть усі потребуючі, однак перш за все центр орієнтується на тих, хто переїжджає із зони бойових дій. 

“Ми хотіли зробити інформаційний хаб на базі цього місця, де ми могли б залучати ВПО, активно з ними працювати, надавати їм психологічну, юридичну допомогу, залучати їх до різних заходів. Ми не обмежуємося лише жителями хабу, на заходи можуть приходити усі бажаючі, а також при потребі ми можемо надати їм різного роду допомогу”, - розповіла координатор проєкту Анна Горкун.

У прихистку є спільні кімнати та сімейні двомісні номери. Загальні кімнати більш хостельного типу на вісім людей, однак тут передбачені додаткові санвузли під кожного. 

Усіх бажаючих забронювати місце у прихистку "Безпечне місце" адміністрація просить звертатися через соцмережі. Там можна й дізнаватись про нові заходи, що будуть проводити для внутрішньо-переселених осіб за адресою вул. Соломії Крушельницької, 3.

Ясінь Софія, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ