Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Безпечний побутовий газ або хто відповідає за внутрішньобудинкові мережі?

Питання безпеки під час використання газу в побуті завжди актуальне. Газова система потребує постійного контролю. Адже безпека залежить не лише від правил безпеки, але й від належного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Про те, що таке внутрішньобудинкові мережі та хто повинен їх обслуговувати розповіли у АТ «Львівгаз».

Що таке внутрішньобудинкові газові мережі?

Це всі газові мережі від вентилю на вході в будинок. Тобто, всі газові труби на фасадах будинку та всередині будівлі і квартири - є внутрішньобудинковими мережами.

В процесі експлуатації систем газопостачання багатоквартирних житлових будинків систематично повинні проводитись профілактичні та ремонтні роботи.

Про які роботи йде мова? 

Зокрема, йдеться про перевірку щільності трубопроводів та газового обладнання, ліквідацію виявлених витоків газу, перевірку димових вентиляційних каналів тощо.

Усе це повинно убезпечити людей від витоків газу та відповідних негативних наслідків.

Хто повинен виконувати ці дії?

Раніше технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж здійснювали газорозподільні компанії, тобто це було частиною роботи АТ «Львівгаз». Проте зі змінами в законодавстві ця послуга стала ринковою. 

Це передбачено низкою законодавчих і нормативно-правових актів: Закону України "Про житлово-комунальні послуги", Наказами Міненерго №250 від 10 травня 2018 р. і №190 від 27 липня 2018 р., Правилами безпеки систем газопостачання та Кодексом газорозподільних систем.

Кому належать внутрішньобудинкові мережі?

Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, газові мережі всередині багатоквартирного будинку належать його співвласникам, в індивідуальному будинку – його господареві, в офісах або в загальногромадській споруді – юридичній особі, яка є власником. Це стосується всього газового обладнання всередині або за межами будинку до точки розмежування. Для багатоповерхового житла такою точкою, як правило, є засувка на вводі газової труби в будинок.

Після підписання акту розмежування, балансоутримувач чи власник повинен укласти договір на обслуговування мереж. Це може бути газорозподільна компанія (наприклад, АТ «Львівгаз»), так і спеціалізовані організації, які мають дозвіл від Держпраці на проведення таких робіт.

Необхідність підписання акту та договору продиктована Кодексом ГРМ, а Міненерговугілля – зробило цю послугу ринковою, скасувавши наказ про проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання газорозподільними компаніями.

Чим загрожує непідписання актів розмежування?

Без актів розмежування та укладеної угоди на обслуговування мереж, АТ «Львівгаз» не має юридичних підстав проводити їх технічне обслуговування та відповідно до правил безпеки систем газопостачання, проводити розподіл природного газу.

Власники, які відмовляються брати мережі на свій баланс та укладати акти розмежування,  знаходяться в зоні ризику, що може призвести до надзвичайної ситуації.

Варто наголосити, що власники або співвласники житла мають можливість обрати ліцензовану компанію для здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Перш ніж обрати надавача послуги, співвласники повинні підписати акти розмежування з АТ «Львівгаз», що є прямою вимогою законодавства.

За що відповідають газорозподільні компанії, зокрема АТ «Львівгаз»?

Газорозподільна компанія несе відповідальність за зовнішні газові мережі та якість їх обслуговування. Якщо акт розмежування укладено з АТ «Львівгаз», то відповідальність за якість роботи внутрішніх газових мереж несе також компанія.

Чи включені кошти на обслуговування цих мереж в діючий тариф на доставку газу?

Кошти на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж ніколи не були включені у вартість послуги на доставку газу. Адже ці мережі не перебували на балансі газорозподільних компаній. Обслуговування внутрішньобудинкових мереж можливе тільки після укладання відповідного договору.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ