Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Біля Франкового університету археологи знаходять кераміку XVIII-ХІХ ст.
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Біля Франкового університету археологи знаходять кераміку XVIII-ХІХ ст.

Фото Євгена Ткача.
Фото Євгена Ткача.
Фото Євгена Ткача.
Фото Євгена Ткача.
Фото Євгена Ткача.
Фото Євгена Ткача.
1/3
На ділянці біля Львівського національного університету імені Івана Франка археологи розпочали дослідження: почали перший розкоп. Про це сьогодні, 12 липня, в коментарі Гал-інфо розповів керівник археологічного нагляду, який проводила НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України, археолог Євген Ткач.

«Ми закладемо кілька траншей. Загалом плануємо відкрити десь 80 квадратних метрів, щоб перевірити ділянку на наявність археологічних об’єктів та з’ясувати, який культурний шар там простежується. Також слід провести експертизу ділянки. Далі уточнимо обсяг наших робіт. Археологічний нагляд там є обов’язковим, адже це центральна частина міста», - сказав Євген Ткач.

Чи є на цій ділянці археологічні об’єкти, археологи побачать, коли досягнуть материка.

«Є маленька надія на виявлення дописемних культур, але цього може і не бути. Наскільки відомо, там майже завжди була паркова зона. Зараз ми вже прокопали десь 30 см і виявили кераміку, яка датується XVIII-ХІХ ст. Однак вона наразі зустрічається поодиноко», - сказав Євген Ткач.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, це археологічне дослідження є частиною передпроектних робіт перед реконструкцією площі та будівництвом тут підземного паркінгу. Мета робіт – з’ясувати наявність на цій ділянці давнього культурного шару та надати пропозиції щодо подальших археологічних робіт.

Ділянка, на якій проводять дослідження, розташована на давньому Краківському передмісті Львова, у східній частині одного з найстаріших у Центрально-Східній Європі парків, який був закладений у другій половині XVI ст. львівським патрицієм М.Шольц-Вольфовичем. Впродовж XVII-XVIII ст. він належав Єзуїтській колегії, а у першій половині ХІХ ст. його орендував підприємець Йоганн Гехт. З середини століття парк перейшов назад у власність міста і став називатися Міським парком. У його нижній частині, після зведення будівлі Галицького сейму, було влаштовано партер з квітниками та клумбами, який існує, з певними змінами, і до нині.

Попередньо археологам відомо, що ділянка розташована на слабозаселеній і не щільно забудованій у давнину території. Це підтверджується характером її загосподарювання впродовж останніх майже 500 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ