Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Біля Свірзького замку хочуть встановити його тактильну мінікопію

Відбулась робоча зустріч щодо реалізації проєкту «Бронзова мініскульптура Свірзького замку», що є одним із завдань обласної програми розвитку туризму та курортів у 2024 році.

А також цей проєкт, спрямований на забезпечення інклюзивної доступності, повідомили в ЛОДА. 

Макет буде обладнаний металевими інформаційними таблицями з шрифтом Брайля та QR-кодом для аудіоопису. Під час заходу обговорили питання процесу створення тактильної мініскульптури, місця її встановлення та визначили потенційного балансоутримувача об’єкта. 

Зазначимо, що Свірзький замок є пам’яткою архітектури національного значення України з охоронним номером 481. Користувач – Національна спілка архітекторів України, яка охоче підтримує ідею створення тактильної скульптури на території замку. Її представники спільно із доцентом кафедри архітектури та реставрації інституту архітектури та дизайну НУ «Львівська політехніка» Максимом Ясінським розробили макет Свірзького замку, який візьмуть за основу для проєкту.

«Ми вже маємо досвід реалізації тактильної мініскульптури у бронзі. Торік на умовах співфінансування із адміністрацією історико-культурного заповідника «Тустань» було  створено тактильну фортецю в Уричі. Це зробило туристичний магніт області більш доступним для людей з порушенням зору, що мають змогу відчути деталі архітектурної пам’ятки на дотик. Для всіх відвідувачів ця мініскульптура є цікавим арт-об’єктом і чудовим місцем для фотографування», – поділився керівник управління туризму та курортів ЛОВА, Тарас Лозинський.

Розробка та встановлення проєкту здійснювалися відомим скульптором, кандидатом мистецтвознавства, доцентом Львівської національної академії мистецтв, Василем Одрехівським, який теж був присутнім на зустрічі.

Серед інших учасників були: Олена Василько, директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОВА, Надія Согор, директорка ПГО ЛОО «Архітектурний клуб», та Максим Ясінський, доцентка кафедри архітектури та реставрації інституту архітектури та дизайну НУ «Львівська політехніка», Леся Щербай, головна бухгалтерка управління туризму та курортів ЛОВА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ