Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Біометричний паспорт для чотирилапого улюбленця?

Вже скоро в українців розпочнеться сезон відпусток. Враховуючи те, що з введенням безвізових поїздок в країни ЄС, багато подорожуючих захочуть взяти з собою своїх чотирилапих улюбленців, журналісти Гал-інфо дослідили питання, як це зробити.

На тему таких поїздок ми поспілкувались з начальником Львівської міської державної лікарні ветеринарної медицини Орестом Круком.

Пане Орест, розкажіть нашим читачам, що необхідно зробити, щоб мати змогу подорожувати за кордон з своїм котом чи собакою ?

Оскільки найактуальнішим напрямком подорожей із України є країни ЄС, то можна навести приклад Регламенту ЄС (Regulation EU) №576/2013.

Для того, щоб вивезти тварину за кордон потрібно виконати декілька кроків, а саме:

  1. Необхідно чіпувати тварину. (Якщо тварина має чітке татуювання з відповідним номером, що зроблене до 03 липня 2011 р. то наявність чіпу не вимагається, - ред.).
  2. З тримісячного віку провести тварині щеплення від сказу.
  3. Виготовити паспорт тварині.
  4. Не раніше 30 днів після дати вакцинації і не пізніше ніж за три місяці до дати поїздки здати кров для аналізу (FAVN test). Цю процедуру можна провести в будь-якій ветеринарній клініці. Дослідження на титр антитіл від сказу може бути здійснено лише в одній з лабораторій із списку за посиланням. В Україні це лише одна установа - Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ). З деталями і вартістю його проведення можна ознайомитись на сайті.
  5. Термін проведення дослідження - 14 робочих днів (в разі необхідності термін може бути збільшений
    до 3-4 тижнів).

  6. Отримати результати лабораторних випробувань сироваток крові на наявність антитіл до вірусу сказу (FAVN test).

  7. Зазначу, що вивезти за кордон тварину буде можливо не швидше ніж за три місяці після взяття аналізу (див. пункт 4).

  8. Не більше ніж за 5 днів до планованої поїздки, прийти в державну клініку ветеринарної медицини, де проведуть огляд тварини, перевірять результати FAVN test-у і видадуть свідоцтво "Форма 1". (Ветеринарне свідоцтво Ф-1 вет. дійсне протягом 5 днів, - ред.)

  9. Цю форму необхідно поміняти на “Міжнародний ветеринарний сертифікат” в пункті Державного ветеринарного санітарного контролю на кордоні та транспорті. (Оформити ветеринарний сертифікат на основі ветеринарного свідоцтва Ф-1 вет. можна в будь якому прикордонному інспекційному пункті ветеринарної медицини на території України, однак краще зробити це заздалегідь до виїзду, щоб у інспектора була можливість перевірити супровідні документи. У Львові такі пункти є на залізничному вокзалі та в аеропорту ”Львів”, - ред.). Також варто зазначити, що ветеринарний сертифікат для некомерційного перевезення домашніх тварин в країни ЄС дійсний протягом 10 днів.

  10. І вже з цим пакетом можна їхати за кордон.

(​Таким чином, можна зазначити, що мінімальний термін підготовки документів для в'їзду на територію країн ЄС становить 4 місяці: вакцинація, через 1 місяць взяття проби крові, через 3 місяці від взяття проби крові дозволений в'їзд на територію ЄС, - ред.)

Чи є якась різниця при оформленні документів для кота чи собаки ?

​Ні основні вимоги є однаковими. Але необхідно зважати на те, що кожна країна може мати додаткові вимоги до ввезення. Основні можна переглянути на сайті Держпродспоживслужби (Вищезазначені вимоги стосуються подорожей в країни ЄС).

Чи є різниця в типах вакцин проти сказу, які можна використовувати ?

Є затверджений перелік вакцин від сказу. Ми використовуємо українську вакцину Рабістар” (RABISTAR), вона є в затвердженому переліку. Тобто вакцина, яка виділяться в Україні на боротьбу зі сказом підходить для виготовлення необхідних документів для поїздки за кордон. Також зазначу, що вакцинація проти сказу в державних закладах ветмедицини проводиться безкоштовно.

Розкажіть детальніше про виготовлення ветеринарного паспорта.

Підставою для оформлення ветеринарно-санітарного паспорта є: 1) клінічний огляд тварини; 2) наявність відповідних діагностичних, профілактично-лікувальних обробок (дегельмінтизації), включно із дослідженням і щепленням (сказ та інші інфекційні хвороби в залежності від виду тварини).

Зазначу, що наразі право надання цієї адміністративної послуги мають лише державні установи ветеринарної медицини, зокрема державні лікарні ветеринарної медицини (району, міста, області).

Це платна послуга?

Видача ветеринарно-санітарного паспорта на тварину передбачена Законом України "Про ветеринарну медицину" та входить до переліку платних адміністративних послуг, які надаються Держпродспоживслужбою, органами та установами, що належать до сфери її управління. Розмір оплати за їх надання, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 року № 641 та складає 51 грн 29 коп.

Що робити людям, які мають ветпаспорти видані приватними клініками ?

Такі паспорти підлягають заміні. Старий паспорт в них залишиться, але необхідно оформити новий паспорт. 

Тест на антитіла потрібно робити перед кожною поїздкою за кордон ?

Ні. Тест на антитіла є пожиттєвим за умови дотримання термінів вакцинації, і в рекомендаціях вказано, що вакцина повинна бути одна і та сама.

Відповідно, термін дії вакцини становить один рік і якщо людина вже раз оформлювала документи для поїздки за кордон то в подальшому їй необхідно буде лише вчасно проводити вакцинування, та оформлювати свідоцтво "Форма 1" та “Міжнародний ветеринарний сертифікат”.

Пропонуємо ознайомитись з інфографікою, яку підготувало інформаційне агентство Гал-інфо, за результатами цієї розмови.

 

Завантажити графіку в хорошій якості для подальшого друку можна за посиланням.

Рекомендуємо для детальної інформації звертатись до державних закладів ветмедицини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ