Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Кримінал

Бійка під Генпрокуратурою: як це було

Під Генеральною прокуратурою сьогодні вимагали відставки генпрокурора Юрія Луценка та обурювалися передачею до Російської Федерації Тимура Тумгоєва, якого російське ФСБ звинувачує до причетності до терористів "Ісламської держави" та війни в Сирії. Активісти заявили, що протестують проти співпраці українських та російських спецслужб. У Генпрокуратурі наполягають - віддали росіянам не бійця АТО, яким назвався Тумгоєв, а кримінального елемента.
Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.
11:00 ранку. Акція протесту під Генеральною прокуратурою з вимогою відставки Юрія Луценка. Учасники акції розмальовують будівлю і штурмують центральний вхід. Підтягується поліція та спецзагони Нацгвардії - починається бійка. За лічені хвилини в хід іде сльозогінний газ. Протестувальники розбивають двері і розбризкують у приміщенні сльозогінний газ. Звідти відповідають сльозогінною хмарою - вона відганяє учасників мітингу далі. У вікна Генпрокуратури летить каміння. Протестувальники цуплять символ правосуддя. З вікон прокуратури починає литися вода. Дістається протестувальникам та власне поліцейським.
Біля загону спецпризначення підпалюють сміття. Вогонь чергується з водою. Підтягують ще сміттєві баки, барикада зростає.
У поліцейських протестувальники намагаються відібрати кийки та шоломи.
Один зі спецпризначенців потрапляє в сердитий натовп.
Приводом до цих заворушень стала передача російським спецслужбам бійця з Інгушетії Тимура Тумгоєва. Його затримали понад два роки тому.
"Ми бачимо, що в ключових справах, де замішані вороги України, Генпрокуратура не проявляє жодної принциповості, а громадянина іншої країни видали на розправу терористам Кремля", - говорить учасник акції протесту Євген Карась.
Поки під прокуратурою гаряче, адвокати та побратими Тумгоєва дають прес-конференцію.
"Сьогодні вони передали Тимура, він інгуш, потім вони передадуть грузина, білоруса, чеченця. Завтра вони передадуть українця", - каже командир 8-ого батальйону Української добровольчої армії Андрій Гергерт.
"У нас ще 10 подібних справ, абсолютно аналогічних", - зазначає захисник Тумгоєва Борис Захаров (Харківська правозахисна група).
Генпрокурор Луценко натомість переконує, що Тумгоєв за два роки не надав жодного доказу участі у бойових діях за Україну.
"Він перебував за 30 кілометрів вглиб від Маріуполя в сторону української території менше, ніж тиждень", - говорить генпрокурор Юрій Луценко.
Іноземцям, що воювали, каже, переживати немає за що.
"Будь-хто із суб'єктів міжнародного розшуку, хто воював в українсько-російській війні, має документи, свідчення побратимів, не може бути виданий до Російської Федерації", - каже Луценко.
І наполягає - Тумгоєв не доброволець, а кримінальний елемент:
"Розшукується за червоною карткою Інтерполу за участь в терористичній організації ІДІЛ на території Сирії, про що він особисто підписав протокол у момент затримання", - зазначив Луценко.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ