Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Бізнес "за" зменшення використання пластику в Україні

Цього тижня Рада ЄС схвалила директиву, яка передбачає заборону в ЄС деяких одноразових пластикових виробів, для яких існує альтернатива.

Бізнес в Україні також підтримує необхідність боротьби з пластиком задля захисту навколишнього природного середовища. Так, на сьогодні у Верховній Раді зареєстровано три законопроекти (№9507, 9507-1, 9507-2), якими може бути введено обмеження на використання пластикових пакетів в Україні. Кінцевою метою є зменшення кількості небезпечних відходів з поліетилену.

Водночас, треба звернути увагу на кілька моментів, які, власне, й викликають занепокоєння щодо правильності обраного напряму. По-перше, проектами пропонується заборона реалізації пакетів в рітейлі, а саме – у торгових мережах, а не на стихійних точках продажу.

«Централізована торгівля є зручним місцем для встановлення та використання заборон, оскільки у будь-який час можна провести перевірку. При цьому, будемо чесними, стихійні ринки, мережа Інтернет, пересувні точки продажу не підпадуть під заборону, оскільки контроль там не здійснюється. Незрозумілим також є застосування заборони за реалізацію пакетів для рітейлу, не охоплюючи сферу надання послуг, перевезень тощо, що в цілому є дискримінаційним», - наголосила менеджер Рітейл комітету Європейської Бізнес Асоціації Крістіна Лініченко.

По-друге, розробка окремого законопроекту щодо заборони використання пакетів, без врахування питань щодо використання, наприклад, пластикових пляшок чи коробок, упаковки з інших матеріалів тощо навряд буде сприяти бажаним результатам в контексті зниження забруднення навколишнього середовища. Адже якщо подивитись на досвід ЄС, підхід має бути комплексним. Наразі, в жодному із законопроектів не визначено чітко, чи буде стосуватись заборона продукції з поліетилену, пластику, до прикладу, ватних паличок, кришок до кави, пластикових тарілок, трубочок тощо.

По-третє, надзвичайно важливою є інформаційна підтримка таких змін з боку держави. Споживачі мають розуміти, що відсутність звичного для них й відносно недорогого пакування у вигляді поліетиленових матеріалів та наявність натомість більш вартісних, але еко-дружніх альтернатив є вимогою сьогодення в контексті сталого розвитку суспільства та відповідальності перед майбутніми поколіннями.

Компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації, які представляють роздрібну торгівлю, вже переходять на пакування, яке сприятиме захисту навколишнього природного середовища.

Всі дії мають бути комплексними та послідовними, а не вирваними з контексту. Тож, як одна з пропозицій від бізнес-спільноти, заборонити виробництво та імпорт пакетів для унеможливлення їх використання, що і спричинить заборону на їх реалізацію. Власне, як і прописано в Директиві ЄС щодо скорочення пластикових відходів, яка була взята як приклад в Україні. Крім того, дати обґрунтований перехідний період для переходу на нові види пакетів та розробити дієву систему утилізації продукції з пластику.

Зі свого боку, бізнес готовий долучатись до розробки відповідного законодавства.

Довідково:

Схвалена 21 квітня директива ЄС передбачає заборону деяких одноразових пластикових виробів для яких існує альтернатива. Так, пластикові тарілки, столові прибори, трубочки для пиття, тримачі для повітряних тощо будуть заборонені до 2021 року. Тепер уряди країн-членів мають 2 роки, щоб привести свої національні законодавства у відповідність до нових норм.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ