Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Боротьба з сексуальним насильством внаслідок війни: куди звертатись за допомогою

19 червня відзначають Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством внаслідок війни. Будь-який прояв сексуального насильства є злочином і постраждалі мають право на комплексну допомогу. Про це нагадують у міському управлінні соціального захисту ЛМР.
фото ілюстративне

«Сексуальне насильство, пов’язане з війною, це не лише зґвалтування, але й і такі дії, як: погрози та спроби зґвалтування, каліцтво статевих органів, тортури сексуального характеру, примус до спостереження за сексуальним насильством над іншими людьми, примусове оголення, примусове утримання чоловіків та жінок в одному приміщенні як спосіб деморалізації та залякування в умовах воєнних дій.

Будь-яка форма сексуального насильства внаслідок війни може завдавати глибокої психологічної травми, і за відсутності належної професійної допомоги – ця травма матиме довготривалі наслідки для постраждалих і свідків, а також для їхнього оточення», - нагадують в управлінні соціального захисту.

Безпосередніми психологічними наслідками сексуального насильства можуть стати шок, заперечення, страх, дезорієнтація, тривожність, нервозність, замикання у собі, недовіра до людей, а також короткострокові симптоми посттравматичного стресового розладу (неемоційність, порушення сну тощо).

Будь-який прояв сексуального насильства є злочином, який не має строку давності. Постраждалі люди мають право на комплексну допомогу, притягнення кривдника до відповідальності та відшкодування на національному та міжнародному рівнях. Тут більше про те, як діяти у таких випадках.

Куди звернутись за допомогою (безоплатно, конфіденційно та анонімно):

– Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі: 0 800 307 305;

– Національна гаряча лінія з запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 116 123 або 0 800 500 335 (цілодобово);

– Урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статті та стосовно дітей: 1547 (цілодобово).

Зауважимо, як символ солідарності з постраждалими від сексуального насильства під час війни, українцям запропонована квітка ріпаку – вона символізує підтримку, привертає увагу суспільства і спонукає не замовчувати проблему. 

Довідка

Дата Міжнародного дня боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту була обрана на честь ухвалення 19 червня 2008 року резолюції Ради Безпеки 1820 (2008), у якій Рада засудила сексуальне насильство як тактику ведення війни і перешкоди на шляху побудови миру.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ