Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Бюджет — 2025: основні акценти та рекомендації

У рамках телемарафону “Єдині новини” Олексій Леонов зауважив, що поки у Верховній Раді немає проєкту бюджету на наступний рік, але основні рамки можна побачити в бюджетній декларації.

Видатки на сектор безпеки та оборони мають збільшитися до понад 2,2 трильйона гривень. 

Україна має зосередитися на ефективному використанні внутрішніх ресурсів. І саме на це спрямовані рекомендації Бюджетного комітету щодо скорочення видатків вже цього року. Зокрема, пропонується скоротити 11,2 мільярда гривень фінансування за деякими програмами Мінстратегпрому. Ці 11 мільярдів також підуть на поповнення військового бюджету.

До цього пропонується додати невикористані кошти Мінсоцполітики. Це 8,6 мільярда. Має бути скасоване поповнення Резервного фонду на 4,5 мільярди. Ще на один мільярд скоротяться видатки за рахунок  економії коштів в деяких міністерствах. Також буде скорочено фінансування політичних партій по лінії НАЗК.

До речі рекомендації Бюджетного комітету містять не лише заходи з економії. Для органів місцевого самоврядування запропоновано ввести нову субвенцію на рівні 2 мільярдів гривень, яка піде на харчування учнів початкових класів.

“Те, що саме бізнес зараз рятує бюджет можна побачити у відомостях Міністерства фінансів. На початок серпня ми мали недоотримання фінансових ресурсів від наших партнерів на понад 273 мільярди гривень. Ситуацію вдалося виправити за рахунок збільшення надходжень податку на прибуток підприємств на 82 мільярди гривень та податку на доходи фізичних осіб — на понад 79 мільярдів. Також на майже 70 мільярдів збільшилися надходження ПДВ із ввезених товарів” — пояснив Олексій Леонов.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ