Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Бюджет Львівщини наповнюють податком на майно

За перший квартал надходження плати за землю до місцевих бюджетів в області порівняно з відповідним періодом торік зросли на 27%, податку на нерухоме майно – на 26%.

Про це повідомляють в ЛОДА. 

Обсяги і повнота надходжень до бюджету податку на нерухоме майно (за землю, будівлі, споруди тощо) прямо залежить від повноти і достовірності обліку цього майна. Адже не є таємницею, що суттєва частка нерухомого майна з різних об’єктивних чи суб’єктивних причин уникає оподаткування. Однією з основних причин цього є невідповідність між базою оподаткування майна в органах місцевого самоврядування та у податкових органах. Про це повідомляє департамент фінансів Львівської ОВА

За словами директора департаменту фінансів ОВА Олега Демківа, у 2023 році за підтримки обласної державної адміністрації розпочато масштабну звірку облікових даних щодо площі нерухомого майна, що підлягає оподаткуванню, між територіальними громадами та відповідними податковими органами на місцях. Фінансові органи багатьох громад доволі активно включилися в згадану роботу, і на сьогодні можна стверджувати, що більш як наполовину загальнообласну звірку вже провели.

«І перші позитивні результати цієї трудомісткої роботи вже помітні. За 3 місяці цього року надходження плати за землю до місцевих бюджетів загалом по Україні зросли порівняно з відповідним періодом торік на 14%, а в нашій області – на 27%. По нерухомому майну, крім землі, ріст по Україні становить 11%, по Львівщині – 26%. За підсумками 2023 року рейтинг Львівської області за динамікою поступлень плати за землю був 8, зараз – 5, за податком на нерухоме майно крім землі – відповідно, 15 та 11.

Робота триває, і є підстави розраховувати, що її позитивні результати ще не вичерпані», – підсумував Олег Демків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ