Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Через тиск на адвокатів політв’язні в Криму можуть позбавитись захисту

Днями у Сімферополі до офісу адвокатів, які ведуть справи політв’язнів, без жодних дозвільних документів увірвалися російські силовики — співробітники Центру з протидії екстремізму — у балаклавах на чолі зі старшим прокурором Валентином Чуприною. Про це проінформували 9 листопада у прес-службі Кримської правозахисної групи.

Чоловіки вручили застереження адвокату Емілю Курбедінову «про неприпустимість екстремістської діяльності».

За словами так званого старшого прокурора, у них є інформація про одиночні пікети, в підготовці яких нібито бере участь Е. Курбедінов. Адвокат Едем Семедляєв назвав цей документ «чорною міткою» для юристів і активістів: «Цей папір не має жодних юридичних підстав для затримання. Але вони у такий спосіб демонструють, що ці люди під пильною увагою і контролем». 27 жовтня під час засідання ініціативи «Кримська солідарність» такі застереження одержали Е. Семедляєв, юристка Ліля Гемеджи і координатор ініціативи Дилявер Меметов.

Варто зазначити, що «Кримська солідарність» — це об’єднання, яке підтримує політв’язнів та їхні родини. Здебільшого її членами є родичі та близькі в’язнів і заарештованих та кримськотатарські активісти. Вони збирають кошти для родин, які залишилися без годувальників. А це часто багатодітні й незаможні родини. Також активісти «Кримської солідарності» координують участь у судових засіданнях, що є значною моральною підтримкою для затриманих.

Це не перший випадок тиску на них. У січні цього року на засідання у Судаку увірвалися ОМОНівці буцімто через анонімне повідомлення про підозрілі сумки в учасників. Тепер об’єктом цькування стали адвокати, і, на думку керівника Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, це дуже небезпечно. «Якщо на них буде посилено тиск або ж їхню діяльність взагалі обмежать, то кримчани, яких і так незаконно кидають за ґрати, будуть позбавлені ще й захисників. Бо професійних та незалежних адвокатів у Криму і так небагато. Намагання Росії їх витиснути — це дуже серйозна загроза», — розповіла правозахисниця «Голосу України».

За її словами, про ситуацію, що складається у Криму, українські правозахисники, включно з Кримською правозахисною групою, повідомили урядовим і неурядовим міжнародним організаціям та ООН. До слова, за інформацією першого заступника міністра інформаційної політики України Еміне Джапарової, кримську тему порушуватимуть на рівні Генеральної асамблеї 15 листопада, коли розглядатимуть відповідну резолюцію. «Також ми зверталися до різних країн з вимогою посилити санкції проти Росії за переслідування адвокатів. А від українського уряду чекаємо об’єктивного розслідування усіх цих фактів, щоб потім їх можна було передати у міжнародні інстанції — Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини», — сподівається Ольга Скрипник.

У Криму адвокати теж не збираються так просто здаватися, вони вже оскаржили застереження, які їм вручили. За словами Едема Семедляєва, вивчення цих документів засвідчило, що проти правників велися слідчо-оперативні дії. «Ми розіслали запити, які оперативно-слідчі дії щодо нас, адвокатів, проводили і чому ми про це дізналися лише зараз. Оскільки є спеціальний порядок проведення таких дій щодо адвокатів. На жаль, поки що на наш запит ніхто не відповів», — розповів Едем Семедляєв у відеозверненні.

Кримська правозахисна група

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ