Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Через збереження біорізноманіття до нормального функціонування екосистем

Біорізноманіття є національним багатством України, збереження та невиснажливе використання якого визнано одним з пріоритетів державної політики в сфері природокористування, екологічної безпеки та охорони довкілля, невід’ємною умовою поліпшення його стану та екологічно збалансованого соціально-економічного розвитку.

Біорізноманіття - це сукупність усіх видів живих організмів включаючи тварин, рослин, водних жителів, птахів, водоростей, грибів, які взаємодіють між собою та утворюють екосистеми.

Збереження біорізноманіття вкрай важливе для нормального функціонування екосистем – наших лісів, водойм, лук, боліт, степів. Подальше скорочення біорізноманіття може призвести до дестабілізації біоти, втрати цілісності біосфери та її здатності підтримувати найважливіші характеристики середовища. Внаслідок незворотних змін біосфера може стати непридатною для життя людини. Тому, знання шляхів і методів збереження біорізноманіття потребує уваги.

Створення територій природно-заповідного фонду є найкращим способом збереження біорізноманіття. Природно-заповідний фонд України – це "золотий запас" української природи. Це ділянки суходолу і водного простору, природні комплекси та об'єкти, які мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу довкілля. Державне управління природно-заповідним фондом України здійснює Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Законодавством України природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання. Україна розглядає цей фонд як складову частину світової системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особливою охороною. В Україні ратифіковано багато важливих міжнародних конвенцій задля збереження біорізноманіття.

Позитивно вплинути на збереження біорізноманіття можна також і через застосування процедури оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», який набув чинності 18 грудня 2017 року.

Оцінка впливу на довкілля призначена для виявлення характеру, інтенсивності і ступеня небезпеки впливу будь-якого виду планованої господарської діяльності на стан довкілля і здоров'я населення. 

Планування дослідження біорізноманіття для проведення оцінки впливу на довкілля передбачає такі етапи:

Визначення об'єкта дослідження: Для оцінки впливу на біорізноманіття необхідно визначити об'єкти дослідження, які можуть бути під впливом планованої діяльності. Це можуть бути різноманітні екосистеми, види рослин та тварин, або біорегіони.

Оцінка потенційного впливу діяльності на біорізноманіття: визначити, як планована діяльність може впливати на біорізноманіття. Це можна зробити за допомогою аналізу літератури, експертної оцінки та збору інформації про вплив подібних проєктів на природні ресурси в минулому.

Розробка плану дослідження: План дослідження повинен містити конкретні методи та протоколи для збору даних про біорізноманіття. 

Збір даних: Після розробки плану дослідження, необхідно зібрати дані про стан біорізноманіття в обраному об'єкті дослідження. Це можна зробити за допомогою польових досліджень, зразків, моніторингу та інших методів.

Аналіз даних: Після збору даних їх необхідно проаналізувати та оцінити вплив планованої діяльності на біорізноманіття.

Підготовка звіту та рекомендацій з невиснажливого використання та впливу на біоресурси.

Методи, які використовують для проведення дослідження біорізноманіття включають:

  • Інвентаризацію видів: збір та ідентифікацію всіх видів, які можна знайти на певній території.
  • Моніторинг: полягає в постійному спостереженні за біорізноманіттям на певній території. Можна використовувати різні методи моніторингу, такі як лічильники видів, вимірювання параметрів екосистеми, спостереження за змінами в популяціях та інше.
  • Генетичний аналіз: містить аналіз генетичної різноманітності різних видів, що дозволяє зрозуміти, які види можуть бути найбільш вразливими до змін в середовищі.
  • Картографування екосистем: Цей метод включає створення карт, які показують розташування різних екосистем та видів, які мешкають на певній території.

Будь-яка людська діяльність так чи інакше шкодить природним ареалам життя тварин, птахів, рослин та морських організмів. Саме тому, перед тим як приймати рішення про ведення тої чи іншої господарської діяльності, необхідно оцінити вплив на довкілля, зокрема навантаження на біорізноманіття.

Дослідження біорізноманіття потребує спеціальних знань щодо збереження біологічного і ландшафтного різноманіття, природних ресурсів, генетичного фонду живої природи, а також знань щодо розроблення заходів із запобігання, зменшення та пом’якшення можливих негативних наслідків негативного впливу господарської та іншої діяльності людей на довкілля. 

Фахівці Компанії «Центр ЛТД» володіють відповідними знаннями, мають позитивну репутацію та досвід виконання таких досліджень по всій Україні.

Контакти для надання індивідуальної пропозиції щодо проведення дослідження біорізноманіття: 79026, Львів, вул.Сахарова, 41, 380 96 781 05 37, [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ