Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

"Черкасиʺ будуть чинити опір: у Львові вперше показали екшн-драму

Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
1/6
Учора, 21 лютого, у Львові в ʺКінопалаціʺ відбулася масштабна прем'єра української воєнної екшн-драми ʺЧеркасиʺ, заснованої на реальних подіях весни 2014 року! Журналісти Гал-інфо були серед перших в Україні, хто побачили довгоочікувану стрічку за 6 днів до старту прокату.

Гал-інфо співпережило події часів анексії Криму. Автори стрічки доносять до глядачів той факт, що тоді одні стрибали в обійми двоголового орла, а інші — до останнього були вірні присязі. Актори фільму допомагають нам зрозуміти, що ʺЧеркасиʺ це про вибір і відповідальність за нього. 

"Звичайні хлопці зробили головний вибір свого життя вистояти ворогові на зло! Як влучно сказав режисер фільму Тимур Ященко: Черкаси це пробудження душі нації. Переконаний, що ця правдива історія не залишить байдужим нікогоʺ, зазначив голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький.

У стрічці ми також побачили реакцію ВМС на вторгнення російський зелених недочоловічків про різну реакцію. Та все ж тут про людей і про їх сприйняття себе, про самоусвідомлення своєї ролі у долі країни. Фільм по собі лишив багато думок, емоцій теж не бракує.

Гал-інфо закликає за нагоди обов'язково підтримати ДержКіно України.

Продюсерки фільму Марта Лотиш та Ірина Кліменко у розмові з Гал-інфо наголосили на тому, що готуючи стрічку до виходу у світ, ніхто не ставив перед собою за мету сподобатися.

ʺМи лиш хочемо, аби глядачі не лишились байдужимиʺ, наголосили продюсерки фільму.

Довідка Гал-інфо. ʺЧеркасиʺ – український повнометражний художній фільм режисера Тимура Ященка. Однойменний мінний тральщик, заблокований російськими військами в бухті озера Донузлав під час анексії Криму, три тижні чинив опір ворогу і став єдиним з 9 українських кораблів, що не спустив державний прапор.

ʺСьогодні — перший показ нашого фільм в Україні. Наша студія вже має традицію робити перші покази фільму саме у Львові. Так, ми вже привозили „Захар Беркут“, „Ціна правди“, „Віддана“. „Черкаси“ стануть четвертим фільмом, який ми презентуватимемо з вашого міста. Навіть тільки за кількісними показниками, за касовими зборами Львів є на другому місці після столиціʺ, — наголосив продюсер кінострічки Дмитро Майстренко.

Це перший повнометражний фільм про українські військово-морські сили в історії національного кінематографа. Він створювався у тісній співпраці та завдяки сприянню Воєнно-Морських Сил і Генерального Штабу Збройних Сил України. Силовими відомствами були надані справжні кораблі флоту та спеціальне військове обладнання, а для фільмування екшн-сцен залучалася бойова армійська авіація, військовослужбовці, в тому числі спецпризначенці (ʺморські котикиʺ). Деякі сцени знімались під час навчань ВМС України. Командир тральщика ʺЧеркасиʺ Юрій Федаш консультував знімальну команду під час роботи над стрічкою. До акторського складу увійшли моряки, які під керівництвом Федаша тримали оборону на кораблі у 2014 році.

Фільм виробництва MKK Film service (Україна) та Inter Media (Польща) створений за підтримки Державного агентства України з питань кіно, ВМС ЗС України, краудфандингової платформи ʺВелика Ідеяʺ, Міжнародного фонду ʺВідродженняʺ, Львівської міської ради, Львівської обласної адміністрації, Черкаської обласної адміністрації.

Прем’єра фестивальної версії фільму ʺЧеркасиʺ відбулася 16 липня 2019 року на Одеському міжнародному кінофестивалі. Фестивальна історія воєнної драми продовжилась участю в основному конкурсі 35-то Варшавського міжнародного кінофестивалю, одного з 15 міжнародних кінофестивалів класу А, що проходив у жовтні 2019 року.

Наступні прем’єрні покази заплановані: 22 лютого – Луцьк, 23 лютого – Івано-Франківськ, 24 лютого – Одеса, 25 лютого – Київ (гала-прем'єра), 26 лютого – Полтава, 27 лютого – Черкаси та Шостка, 28, 29 лютого та 1 березня – Київ.

Завершиться промо-тур фільму про кримські події 2014 року в Маріуполі, де базується буксир ʺКорецьʺ — корабель, на якому знімали події фільму ʺЧеркасиʺ. Показ відбудеться 3 березня. Зазначимо, що всеукраїнський кінотеатральний прокат розпочнеться 27 лютого, до 6-ї річниці анексії Криму.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ