Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Червоноградський район досі не позбувся 43 радянських памʼятників

Про це йшлося сьогодні під час виїзної наради робочої групи з питань декомунізації у Червонограді, участь у якій взяли заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод та перший заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації Андрій Годик.

Усі сім громад Червоноградського району наразі мають невиконане домашнє завдання. Загалом регіон виконав завдання з декомунізації на 30%. Деякі громади досі не позбулися жодного обʼєкта.

«Спільно з робочою групою з питань декомунізації при Львівській ОВА та головами громад ми обговорили кожен памʼятник, який досі не демонтований. Зокрема, йшлося також про скандальний випадок з нововиявленими памʼятниками у Белзькій громаді. Загалом ми знайшли таких уже 5, хоч до того громада заявляла, що обʼєктів для декомунізації не має. Такі факти є неприпустимі. Ніхто не сховає тих пропагандистських символів від справедливого суду історії. Відзавтра набуває чинності закон, який дозволить головам обласних військових демонтувати радянські памʼятники власним розпорядженням», - каже заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Як зазначив депутат Львівської облради та учасник робочої групи Захар Миляник, всі памʼятники окупантським військам, разом з таблицями і так званими матерями-батьківщинами мають бути демонтовані до кінця року. А точніше - найближчим часом, поки дозволяє погода. 

«Загалом на Львівщині від початку року демонтували майже 160 обʼєктів комуністичної пропаганди. До кінця року наразі залишається позбутися більше ста обʼєктів. У нас свої герої та своя історія, а ворожа пропаганда має зникнути з громадського простору раз і назавжди», - пояснює депутат.

До представників громад звернувся онлайн також військовослужбовець ЗСУ та співзасновник ініціативи «Локальна декомунізація» Антон Петрівський.

У межах виїзної наради робоча група з питань декомунізації області, спільноти представниками місцевої влади, демонтували аварійний памʼятник радянському загарбнику у смт Гірник, який досі стояв перед гімназією. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ