Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Чиновникам «Укрзалізниці» за розтрату держкоштів загрожує 12 років ув’язнення – МВС

До складу ОЗГ, причетної до розкрадання державних коштів, входили службові особи Державної адміністрації залізничного транспорту України (ДАЗТ), державних підприємств та кількох ТОВ. Втрата активів «Укрзалізниці» за минулий рік і 5 місяців 2015 року склала понад 200 мільйонів гривень. Повідомили в прес-службі МВС України.

Слідство з’ясувало, що за сприяння службових осіб Національній комісії регулювання електроенергетики з 2000 по 2014 роки перелічені підприємства з порушенням ліцензійних умов отримали ліцензії на право постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що розкрадання державних коштів скоювалося організованою групою, створеною службовими особами Державної адміністрації залізничного транспорту України, ДП «Енергоринок», НКРЕ та групою підприємств ТОВ «ТД «ГазЕнерго», ТОВ «Укренерготранзит», ТОВ «Енерготраст», ТОВ «Західенергогруп».

У результаті зловживань з боку керівництва Укрзалізниці було забезпечено укладення договорів з указаними підприємствами на постачання всім без виключення залізницям електричної енергії за нерегульованим тарифом, що створило монополію у цій сфері. При цьому раніше електроенергія залізницями закуповувалася у Державного підприємста «Енергоринок» за оптовими цінами.

Крім цього, за сприяння керівництва ДП «Енергоринок» було безпідставно надано знижки на придбання електроенергії підприємствам групи компаній ТОВ «ТД «Газенерго», що підконтрольні ОЗГ. Також безперешкодно щомісячно погоджуються заявки на об’єми придбання електроенергії для залізниць.

Оскільки однією зі складових вартості електроенергії, що поставлялася, є оплата послуг з передачі її локальними електричними мережами залізниці, то за попередньою домовленістю з керівництвом залізниці, наведена вище складова для кінцевого споживача була завищена. У той же час незалежні постачальники сплачували залізницям за використання мереж занижену вартість її передачі.

Окрім того, залізницями закуповувалася електроенергія у вказаних незалежних постачальників за ціною, вищою в середньому на 0,20 грн./кВт. год. (або на 22%) від ціни на Оптовому ринку електроенергії (ДП «Енергоринок»).

Як результат, сума втрати активів ДАЗТ «Укрзалізниця» у вигляді різниці між закупівельною ціною електроенергії на Оптовому ринку та у незалежного постачальника лише за 2014 рік та п’ять місяців 2015 року склала понад 200 млн. гривень. Всього ж за вказаний період структурними підрозділами ДАЗТ «Укрзалізниця» у ТОВ «ТД «ГазЕнерго», ТОВ «Укренерготранзит» та ТОВ «Енерготраст» було придбано електроенергії на загальну суму понад 5,5 млрд. грн.

Різниця від надлишково сплачених залізницею державних коштів та коштів, витрачених на закупівлю електроенергії у ДП «Енергоринок», легалізувалася незалежним постачальником шляхом перерахування на ряд підприємств з ознаками фіктивності.

За матеріалами, наданими Департаментом протидії злочинам у сфері економіки МВС України, Головне слідче управління Генпрокуратури відкрило кримінальне провадження за фактом розкрадання державних коштів під час здійснення закупівель енергоносіїв, призначених для потреб залізниць України. Кримінальне провадження відкрито за ч.5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Під час проведення процесуальних дій правоохоронці виявили та вилучили кошти у гривні та іноземній валюті, а також ювелірні вироби.

За вчинення подібного злочину передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ