Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ДБР попри заяви досі не спромоглось накласти арешти на майно Гринкевичів

ДБР за місяць так і не наклало арешт на майно дружини Гринкевича, попри заяви.

У ДБР знову повідомили про арешт майна дружини львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича Світлани у відповідь на запит hromadske. Арешт майна мами Світлани — Ірини Федак, і колишньої нареченої сина Ігоря Гринкевича — Соні Морозюк, у ДБР коментувати відмовилися.

«Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва накладено арешт майна (...) у праві власності Гринкевич Світлани Степанівни… А саме: на 2 квартири, 4 земельні ділянки, житловий будинок і гаражний бокс. На житловий будинок та земельну ділянку, вказаною ухвалою слідчого судді також накладено арешт», — повідомили у ДБР.

Водночас у реєстрі майнових прав станом на 7 лютого цих арештів так і не з’явилося. Немає такої інформації щодо майна всіх інших членів родини, про яких запитувало hromadske, а саме: Світлани Гринкевич, її матері Ірини Федак та колишньої нареченої Романа Гринкевича — Соні Морозюк.

Як пояснив hromadske юрист Ярослав Бутирін, ухвала слідчого судді про арешт майна Світлани Гринкевич, про яку сказали у ДБР, найімовірніше, є. 

«В реєстрі її нема, бо вона не публікується. Або слідчий ще не отримав ухвалу на руки, або не відніс її реєстратору, вважаючи що і так зійде. Може навіть відніс, але її ще не внесли в Державний реєстр нерухомого майна. Ну і залишається мінімальний шанс, що вони прямо збрехали», — пояснив юрист. 

У відповідь на питання про арешт галереї та двох квартир у Києві, які належать Соні Морозюк, та двох квартир мами Світлани Гринкевич, Ірини Федак, у ДБР послалися на «таємницю слідства». 

Про справу Гринкевичів

Бізнесмена Ігоря Гринкевича затримали 29 грудня 2023 року під час спроби дати 500 тисяч доларів США хабаря одному з керівників Головного слідчого управління ДБР. Ці гроші він пропонував за сприяння в поверненні майна, вилученого в підконтрольних йому компаній у ході розслідування. Нині він перебуває під вартою.

У межах цієї справи слідчі встановили, що компанії Гринкевича виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 мільярда гривень. Але низку контрактів не виконали, деякі реалізували частково, із затримками, а замовлення виконували підприємства без належних потужностей. ДБР встановило, що за цими договорами компанії Гринкевича постачали низькоякісні товари, що завдало державі шкоди на понад 934 мільйони гривень.

Групі з п'яти людей на чолі з Гринкевичем оголосили підозри за ч. 5 ст. 190, ч. 1, 2 ст. 255 Кримінального кодексу України.

Міністерство оборони на тлі скандалу розірвало всі контракти з компаніями Гринкевича — останньою стала «Трейд лайнс рітейл». А дружина Гринкевича, професорка Світлана Гринкевич, звільнилася з Львівської політехніки. Студенти вимагали відсторонити жінку від навчального процесу на період досудового розслідування справи щодо її чоловіка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ