Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

​Делегація Львівської обласної ради з офіційним візитом перебуває в Італії

Цими днями делегація депутатів Львівської обласної ради перебуває з офіційним візитом у Римі. Про це повідомили в пресслужбі ЛОР.

Зокрема, сьогодні, 11 вересня, в.о. голови Юрій Холод, начальник Львівської ОВА Максим Козицький, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області Тарас Подвірний, начальник Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях Микола Іщук та депутат Северин Хобзей зустрілися з головою регіональної ради Лаціо Антонелло Аурігемма, який також наразі очолює Італійську асоціацію регіонів та автономних провінцій.

“Говорили про всебічну співпрацю Львівщини та Лаціо в освітній, культурній та економічній галузях. Також я запропонував пану Антонелло Аурігемма як голові асоціації регіонів та автономних провінцій Італії розповісти про Львівщину колегам на загальних зборах асоціації та завітати з охочими до нас, в Україну, аби зустрітися з делегатами Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад. У широкому колі при особистій зустрічі з головами наших громад та керівниками обласних осередків Всеукраїнської асоціації точно легше буде знайти ідеї спільних проєктів у різних напрямах. Ще раз запросив до нас італійських інвесторів, адже на Львівщині – півтора десятка зареєстрованих індустріальних парків, наша область умовно безпечна для бізнесу і достатньо віддалена від фронту”, – зазначив Юрій Холод.

Щодо культурної та освітньої співпраці, зі слів Северина Хобзея, мова йшла про академічні, студентські обміни, а також спільні мистецькі проєкти. Адже у комунальній власності громад Львівщини – десятки унікальних музеїв, а також великі виставкові зали Львівського палацу мистецтв у самому центрі Львова. 

“У свою чергу, презентувати українську культуру в Італії могли б не тільки художники, з концертами Європою часто гастролює і Львівська національна філармонія. Водночас, ми будемо раді приймати у нас, на Львівщині, митців та музикантів з Італії”, - каже Северин Хобзей. 

Також українська делегація зустрілася з віцепрезиденткою Комісії із закордонних справ і в справах громад Палати депутатів Італійської Республіки Квартапель Прокопіо, яка вже відвідувала Україну під час повномасштабної війни з росією та добре орієнтується у проблемах та викликах нашої країни. Під час зустрічі, зокрема, йшлося про допомогу з боку Італії у справі повернення викрадених до росії українських дітей. Тарас Подвірний наголосив, що наразі, за офіційними даними, окупанти вивезли майже 20 тисяч неповнолітніх, повернути ж вдалося лише понад 700. Неофіційні ж цифри викрадених з України дітей, на жаль, ще страшніші.

У межах візиту до Італії делегація з Львівщини також відвідала місто Кассіно, яке було вщент зруйноване під час ІІ світової війни, за що його навіть назвали містом-мучеником. У центрі Кассіно, в межах ініціативи «Ми і світ» родини Козицьких, відкрили виставку «Маріуполь: втрачена велич», присвячену також зруйнованому, але вже в іншій війні, Маріуполю.

“Представили фото мозаїк та рельєфів, які у ХХ столітті створили митці з різних областей України, серед яких Віктор Зарецький та Алла Горська. Ці твори передають креативне багатство п’яти мистецьких шкіл України: Львівської, Харківської, Київської, Одеської і Закарпатської. Усі вони до початку повномасштабного вторгнення були окрасою Маріуполя. Зараз через poсiю до 90% з них знищені. Вони залишилися лише на світлинах Івана Станіславського, а сам фотограф змушений був починати життя з нуля у Львівській області. 

81 рік потому – історія повторюється… Але Кассіно відбудували, зараз воно є перлиною культури та архітектури Італії. Вдалося навіть відновити монастир Монте-Кассіно, який існував з VI століття, був осередком освіти, медицини, науки та культури у Європі, і який майже повністю знищили під час бойових дій. Ми віримо, що так само зможемо відбудувати український Маріуполь”, - зазначив Максим Козицький.

Українська виставка у Кассіно триватиме до 13 вересня. У перший день її відвідали понад три сотні людей.  Серед тих, хто прийшов на відкриття, – мер міста Кассіно Енцо Салера, омбудсмени різних держав, місцеві жителі, журналісти, українці, які зараз проживають у Кассіно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ