Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

День народження Кузьми: 10 непопулярних пісень "Скрябіна", які обов'язково потрібно послухати

17 серпня 1968 року в м. Самбір на Львівщині народився Андрій Кузьменко, якого всі знали за прізвиськом "Кузьма" - вокаліст і лідер гурту "Скрябін", а ще шоумен, телеведучий, продюсер, письменник і актор. Сьогодні йому би виповнилося 53 роки. З цієї нагоди кореспондент Гал-інфо Адам Лозинський зробив підбірку з десятьох пісень гурту, які не дуже популярні серед широких кіл слухачів, але які обов'язково потрібно послухати кожному.
Андрій Кузьменко, фото з відкритих джерел

Усі добре знають суперхіти "Маршрутка", "Мама", "Квінти", "Шмата", і навіть давніші "Танець пінгвіна", "То моє море". Але під час прослуховування дискографії "Скрябіна" натрапляєш на речі, які справді вартують уваги, і які чомусь не стали улюбленими в народі.  

Люди, які розбираються у творчості "Скрябіна" здавна, знають, що творчість гурту ділиться загалом на два періоди: "старий" (до 2004 року) і "новий" (від 2004-го і до смерті Кузьми). Хоча можна виділити і перехідний період з 1999-го по 2003-тій. У нашій міні-підбірці ми зібрали пісні з усіх трьох періодів. 

1. Велика стіна

Це похмурий дарквейв початку 90-тих, який увійшов до невиданого альбому "Технофайт". Його записували і зводили в Новояворівську. Пісня присутня тільки на цій версії лонгплею (за шість років видадуть перезаписаний "Технофайт 1999" лише з десятьма піснями). 

2. Не засипай ті ями

Ця пісня - істинний раритет для шанувальників Кузьми, особливо - раннього. Вона не увійшла в жоден із офіційних чи неофіційних релізів. Пісня датується орієнтовно початком 90-тих років і дійшла до нас трішки обрізаною і місцями спотвореною через не дуже високу якість оцифрування. Але це не псує трек, а додає йому певного шарму і неповторної атмосфери.

3. Змучений (Я не маю сил)

Цей трек увійшов до альбому "Птахи" 1995-го, який записували нашвидкуруч і який був зроблений у стилі тоді модного техно і рейву. Самим учасникам за альбом було соромно, хоч він і приніс їм чималу славу. Після його виходу "Скрябін" називали провісниками приходу техно-культури в Україну, "першою ластівкою" рейв-руху. Ну а пісня "Змучений (Я не маю сил)" - класичний приклад стилістики альбому і загального настрою групи в той час.

4. Загублений рай

Піком творчості раннього "Скрябіна" безсумнівно можна назвати альбом "Казки" 1997-го. Сама сюди потрапили хіти "Казка", "Годинник", "Той прикрий світ", "Нікому то не треба", "L.V". Але серед них затесалася надзвичайно качова постпанкова "Загублений рай". Попри доволі банальну назву гурт показав у пісні власне бачення цього поняття і навіть нагадав: "мову риб ніколи не забувай" (відсилання до альбому "Мова Риб" 1992-го).

5. Небо каже (Йди сюда)

У 1999-му році виходить альбом "Хробак", записаний на власній студії в Києві. У музиці та особливо звучанні простежується сильний вплив улюбленого гурту "скрябінців" "Depeche Mode". Водночас їхній давній друг режисер Володимир Зайковський знімає однойменний фільм-кліп "Хробак". І на цьому альбомі є пісня "Небо каже (Йди сюда)". Образ неба часто трапляється у творчості "Скрябіна", як і образи сну, людської злості, пошуків себе. У цій пісні вони всі також згадуються.

6. Машина часу

У 2002-му виходить альбом "Озимі Люди". Тут вже більше поп-рокових пісень, хоча і все ще з філософськими текстами. Пісня "Машина часу" - такий собі блюз, змішаний з фолк-роком і деякими джазовими нотками. Такий "Скрябін" може бути не дуже зрозумілим як прихильникам дарквейвового періоду, так і любителям "Маршрутки" й "Кольорової". Але ця річ демонструє зрілість світогляду гурту на той час і подальший музичний розвиток.

7. Вода-вогонь 

Альбом "Натура" - фінал "середнього" і тим паче "раннього" "Скрябіна". Лонгплей по вінця набитий хітами, хоча в ньому зовсім непоміченою залишилася блюзова пісня "ВодаВогонь". Частково продовжуючи лінію "Озимих людей" тут "Скрябін" остаточно демонструє перехід до формату рок-гурту, в якому почав функціонувати за кілька років до того. А ще в цій пісні, як і в багатьох інших на альбомі, оспівується тематика невдалих стосунків - не зовсім характерна для ранньої творчості і доволі поширена в пізній.

8. Бути маленьким

Так званий "новий" "Скрябін" почався з альбому "Танго", який місцями просякнутий болем від важкого розвалу старого складу. Пісня "Бути маленьким" в цьому плані дуже симптоматична. У творчості "Скрябіна" неодноразово трапляється ностальгія за дитячими роками: як у старих піснях, так і в новіших. На початку нового етапу творчості бажання Кузьми вчергове обернутися назад і ще раз поглянути на все те, що було раніше, цілком зрозуміле і виправдане.

9. Загублені діти

Вже наприкінці відомого комерційного альбому "Про Любов?" 2007-го року є така пісня "Загублені діти". Присвячена вона дітям, від яких відмовилися батьки. Пісня надзвичайно прямолінійна і гостросоціальна, майже позбавлена алегоричних образів. Настрій треку просякнутий атмосферою раннього "Скрябіна". 

10. Чекаю ночі

І закінчує нашу десятку пісня з альбому "Добряк" 2013-го "Чекаю ночі". Вона також відсилає нас до дарквейвових коренів Кузьми. "Ніч", "сон", "зла лабіринти" -  це маркери, характерні для раннього "Скрябіна". Тут у тексті навіть є ремінісценція "щоб скінчився день" - цитування пісні "Чуєш біль" 1989-го року.

Незважаючи на комерційність і доступність своєї пізньої творчості, Кузьма завжди залишався філософом і ніколи не цурався робити пісні, які змушували задумуватися. У цій підбірці ми зібрали саме такі речі: похмурі, меланхолійні, філософські, місцями незрозумілі.

Для багатьох Кузьма був веселим балагуром і таким собі клоуном, який розважав людей, травив анекдоти і співав стьобні пісеньки. Але водночас це була глибока людина, якій насправді дуже боліла довколишня реальність і чималий відсоток творчості Андрія це дуже точно демонструє.

Адам Лозинський

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ