Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - 100 років тому народився сотник УПА Михайло Москалюк
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 100 років тому народився сотник УПА Михайло Москалюк

8 вересня 1921 року в Іванівцях на Франківщині народився Михайло Москалюк - сотник УПА, один з останніх керівників повстанців.
Михайло Москалюк. Портрет, виконаний на основі фото

Про це повідомляє Укрінформ.

У лавах ОУН — із 1939-го. У 1941 році брав участь у встановленні української влади у Львові, у складі українського батальйону був учасником проголошення там 30 червня 1941 Степаном Бандерою, Ярославом Стецьком та іншими керівниками ОУН відновлення Української держави.

Пізніше Москалюк боровся проти радянських партизанів на Поліссі, був важко поранений. Восени 1944-го очолив сотню УПА і діяв на терені Коломийщини. Сотня бойовиків УПА налічувала близько 300 стрільців. Москалюк узяв собі псевдо «Спартан» (від імені 300 мужніх спартанців).

У вересні — жовтні 1944 сотня під командуванням «Спартана» воює із червонопогонниками біля Заболотова і Снятина, рейдує Коломийським, Печеніжинським і Косівським районами.

Радянська влада за голову «Спартана» обіцяла пів мільйона рублів. Однак ще кілька років «Спартан» був невловимим. Лише 2 лютого 1950 карателям з допомогою зрадника вдалось оточити будинок Москалюків, під яким був розташований схрон повстанців. «Спартан» не здався ворогам живим, він загинув разом зі своєю дружиною Ольгою та ординарцем Прокопом Рибчуком. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ