Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - бригада росіян перейшла на бік української армії
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - бригада росіян перейшла на бік української армії

Тульська бригада Червоної армії перейшла на бік Армії Української Народної Республіки 2 квітня 1919-го у Мозирі - тепер Білорусь.
Тульський стрілецький полк Армії УНР Фото: ukrrebellion.blogspot.com

Про це йдеться у повідомленні видання Gazeta.ua.

Перед тим радянські війська отримали наказ захопити Овруч на Житомирщині. Але їх випередила українська армія. Тоді більшовики розпорядилось відбити місто. Їхній 68‑й полк бився настільки неохоче, що був вимушений 3 дні відступати до станції Словечно під містом Мозир. Туди в ніч на 23 березня прибув 67‑й Тульський полк. Вони відразу провели мітинг з вимогою повернути їх додому. Потім сіли до ешелонів і вирушили до Гомеля.

Бригада захопила все місто. Очолив повстанців колишній штабс‑капітан Стрекопитов. Він оголосив про створення окремої республіки. Але повстання туляків не мало успіху в околицях. З Мінська, Могильова, Бобруйська та Смоленська до них вирушили червоні війська.

Повстала Тульська бригада опинилася між більшовицькими військами та Армією УНР. Українські підрозділи вступили до міста Мозир. 2 квітня біля містечка Хойники вояки з Тули переправилися на інший берег річки Прип'ять, зайнятий підрозділами Армії УНР. Повідомили командування армії про своє бажання воювати проти радянської влади. Незначна кількість туляків на чолі з командиром 68‑го полку Мачигіним відмовилася переходити на бік Армії УНР і склала зброю перед червоними підрозділами.

Українська армія поповнилась 2 пішими полками, гарматною батареєю та кінним загоном, що разом нараховували до 2 тис. людей. Але боєздатних з них було не більше чверті.

"Думалося використати на цьому фронті Тульську бригаду, але з командиром її уложено умову, згідно з якою впродовж місяця бригада мала відпочивати, - писав у спогадах генерал Антін Пузицький. - Бригаду оглядав командир корпусу генерал Єрошевич і переконався, що вона поки що небоєздатна, і відпочинок для неї конечний. Багато вояків було хворих на ріжні хвороби, до скорбута (цинга) включно".

Через кілька днів Тульська бригада була відведена у тил — до міста Рівне та станції Клевань на відпочинок. Вона отримала 29 нових старшин.

18 квітня частину Тульської бригади підвезли потягами на станцію Майдан‑Вілля. Звідти вони повели наступ на Новоград‑Волинський, який утримували більшовики.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ