Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відкрили горельєф українському громадському діячу Михайлу Гаврилку

Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
1/2
5 вересня у Львові відбулося урочисте відкриття горельєфа митцю, воїну, автору першої Шевченкіани, скульптору, поету, коменданту УСС, начальнику штабу Сірої дивізії Армії УНР Михайлу Гаврилку.

Горельєф встановлено на вул. М. Коцюбинського, 21, на колишньому Академічному домі, збудованого коштом славного Євгена Чикаленка. Скульптор  – Ігор Семак, козак Історичного клубу “Холодний Яр” (Калуш). 

Ініціював встановлення горельєфа онук Михайла Гаврилка – заслужений лікар України, академік медицини Орест Абрагамович.

У цьому будинку Михайло Гаврилко свого часу проживав і тут він закликав до боротьби за Самостійну Україну.

«Росія, яка вбила Михайла Гаврилка 104 роки тому, продовжує вбивати українців просто тому, що ми українці, просто тому, що ми захищаємо свою Батьківщину.

Все, що вони називають спільним, це те, що вони в нас крадуть віками. А нашу мову і справжню історію споконвіку прагнуть знищити.

Тільки знаєте, що тримає націю у свідомій боротьбі? Що додає сили вистояти, злості боротися до перемоги і віри у неї? - Пам’ять. Пам’ять про наших Героїв, про тих, на кого можемо рівнятися у всіх поколіннях. 

Великих українців, які є зразком для нас у різних галузях. 

Михайло Гаврилко боровся проти Росії до останнього свого подиху, боровся словом і зброєю. Він вірив у самостійну Україну.

Пам’ятаймо про всіх наших загиблих новітніх героїв, які віддають життя за незалежність у цій великій війні. І тому ми сьогодні тут всі разом зібралися. Щоб вшанувати пам’ять, щоб цим горельєфом зробити її видимою всім.

Дякуємо нашим оборонцям! Тримаймося разом у смутку, в боротьбі, у підтримці війська, разом – до перемоги!» - зазначив під час виступ в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Організатори заходу: Історичний клуб “Холодний Яр”, Львівська обласна рада, НУ “Львівська політехніка”, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ