Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: День в історії - народився батько провідника нації, священик Андрій Бандера
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - народився батько провідника нації, священик Андрій Бандера

11 грудня 1882 року на Львівщині народився Андрій Бандера, священик УГКЦ, капелан УГА, делегат Української Національної Ради ЗУНР. Батько Степана Бандери.

Родина Бандер мала сімох дітей. В сорок років Андрій Бандера вратив дружину (померла від хвороби) і сам опікувався малими. Папа Римський  дозволив йому одружитися вдруге. Та Бандера і надалі сам виховував  дітей.

Андрія Бандеру арештували вночі 23 травня 1941 року через родинні зв’язки з  Степаном Бандерою, як керівником краківського центру ОУН.  За те, що «будучи батьком керівника закордонного проводу антирадянської націоналістичної організації ОУН Бандери Степана Андрійовича, підтримував з ним до останнього часу систематичний зв'язок».

Андрій Бандера 5 днів перебував у Станіславській тюрмі та більше місяця — у Київській.

2 липня 1941 слідство у справі отця Андрія Бандери завершилося. В обвинувальному висновку, складеному слідчими, йшлося про переховування нелегала, наявність націоналістичної літератури, націоналістичні переконання підслідного.

Однак головним звинуваченням було зв’язок із сином – Степаном Бандерою. Отця Андрія Бандеру катували та намагалися отримати інформацію про місце перебування його сина Степана.

Судили священика 7 липня. На запитання суду про своїх дітей отець Андрій Бандера наголосив, що пишається ними і прививав їм любов до України.

8 липня  суд засудив його до розстрілу. Отця Андрія розстріляли 10 липня. Інформації про місце його поховання немає. Дослідники припускають, що він міг бути похованим у Биківні.

Отця-капелана Андрія Бандеру реабілітували 8 листопада 1992 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ