Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - народився Мирослав Симчич Кривоніс
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - народився Мирослав Симчич "Кривоніс"

Мирослав Симчич -
Мирослав Симчич - "Кривоніс"
Мирослав Симчич -
Мирослав Симчич - "Кривоніс" (сидить крайній зліва) на процедурі упізнання під час слідства в управлінні КГБ по Івано-Франківській області , 1968 р.
Мирослав Симчич -
Мирослав Симчич - "Кривоніс" сидить в центрі з автоматом ППС
1/3
Як повідомили у Facebook-спільноті Український Визвольний Рух - ОУН і УПА, сьогодні, 5 січня, відзначає 97-річчя командир сотні УПА Мирослав Симчич - "Кривоніс", що відсидів у радянських таборах 32 роки.

Сьогодні відзначає свій 97-й день народження командир сотні УПА Мирослав Симчич - "Кривоніс" (05.01.1923 року народження), який 5 років воював в рядах УПА, брав участь у ряді успішних боїв з військами НКВД взимку 1944-1945 р., відбув в радянських тюрмах та сибірських таборах 32 роки та 6 місяців ув’язнення. Кавалер орденів "Свободи" та "За заслуги", почесний громадянин Коломиї та Львова.

Найуспішнішим боєм сотенного Симчича став бій під Космачем, у якому, за даними Центру дослідження визвольного руху, з радянського боку, окрім дивізії НКВД, брали участь 31, 33 і 87 прикордонні загони та деякі інші радянські формування. З боку УПА — місцеві курені "Гайдамаки", "Карпатський", вірогідно, "Гуцульський" і "Перемога", а також з Калущини сюди зрейдував знаменитий курінь "Скажені" Павла Вацика-Прута.

За 40 хвилин після початку бою розривна куля влучила Мирославові Симчичу в ліву руку, перебивши кістку вище ліктя. Про рану він нікому не сказав, аби не понижувати бойового духу підлеглих. Симчич перетягнув собі рукав кожуха на зап'ясті, щоб кров не стікала. Наприкінці бою він знепритомнів від втрати крові.

Почалася гангрена. Лікарі категорично радили ампутувати руку. Однак повстанець відмовився від ампутації і за порадою місцевого знавця лікарських трав почав щоденні промивання рани відваром трини — дрібних залишків сіна та насіння гірських трав.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ