Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Ганебна поразка НКВД під Космачем: УПА ліквідувала Героя Радянського Союзу
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Ганебна поразка НКВД під Космачем: УПА ліквідувала Героя Радянського Союзу

15 січня 1945 року відділи НКВД спробували штурмом взяти "бандерівську столицю" — містечко Космач на Івано-Франківщині. У ході бою з Березівською сотнею, якою керував Мирослав Симчич "Кривоніс", загинув командир дивізії ВВ НКВС Герой Радянського Союзу Микола Дергачов.
Мирослав Симчич, він же сотенний УПА
Мирослав Симчич, він же сотенний УПА "Кривоніс" (ліворуч). Сотня УПА - аналог роти в нинішніх збройних силах України. Фото - Історична правда.
Мирослав Симчич, він же сотенний УПА
Мирослав Симчич, він же сотенний УПА "Кривоніс". Фото - Історична правда.
1/2

Радянська пропаганда приховала свій провал під Космачем. Взяти "бандерівську столицю" було принциповим питанням для радянської влади.

Бій тривав три доби без перерви. Основні сили НКВД зазнали поразки і попросили підмоги. Зранку на підступах до села з'явилася колона НКВД з 12 вантажівок-студебекерів із живою силою противника.

За 2,5 години УПА знищили більше 405 солдатів та офіцерів НКВД. Існує версія, що в цьому бою загинув і командир дивізії генерал-майор Микола Дергачов. Він був одним із тих, хто керував репресіями та депортацією кримських татар. У документах він згадується як підполковник. Звичною практикою для радянської тоталітарної системи було понизити у званні посмертно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ