Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До ювілею сотенного УПА Мирослава Симчича створили пам’ятний календар

Випуск календаря приурочили до 100-літнього ювілею Героя, який той відзначатиме 5 січня.

Про це повідомила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук. 

Мирослав Симчич — видатний український військовий та громадський діяч, сотенний УПА, незламний політв’язень, кавалер орденів «Свободи» та «За заслуги». Він є почесним громадянином Коломиї, Львова та Космача.

Цього року Президент України Володимир Зеленський присвоїв йому також звання "Герой України" з удостоєнням ордена "Золота Зірка". 

Як розповіла Світлана Онищук, родом Мирослав Симчич зі села Вижній Березів Коломийського повіту (зараз Косівський район).

"Ще у 1941 року він вступив до юнацької мережі ОУН, згодом очолював Березівську сотню УПА, брав участь у великій кількості боїв, серед яких найвідомішою стала Космацька битва, здійснив чимало рейдів територією України. За участь в УПА на 25 років був позбавлений волі. Дивом вижив у жахливих умовах етапів і концтаборів. Звільнений у 1985 році. Всього відбув в ув’язненні 32 роки, 6 місяців і 3 дні. Він єдиний із повстанців, кому ще за життя встановили пам’ятник", — каже очільниця.

В ОВА виготовили 500 примірників іменного календаря, які передадуть до музею історії міста Коломиї, де власне і заплановано відзначення 100-річчя Героя України.

Ініціаторами створення стали Михайло Андрусяк, письменник, журналіст, лауреат Національної Шевченківської премії, Уляна Мандрусяк, директор музею історії міста Коломиї, Ольга Руданець, голова Конгресу української інтелігенції Коломийщини, та Петро Кривюк, громадський активіст, видавець. Дизайн календаря - Андрій Запухлий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ