Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - народився Петро Могила
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - народився Петро Могила

31 грудня 1596 року народився Петро Могила - український політичний, церковний і освітній діяч, архімандрит Києво-Печерського монастиря, Митрополит Київський, Галицький і всієї Русі, екзарх Константинопольського патріарха, канонізований Церквою.

Петро Могила був вихідцем з давнього молдавського боярського роду. Він народився 31 грудня 1596 року. Батько хлопця загинув. Мати разом з сином мусили покинути Молдавію та переїхати на українські землі Речі Посполитої, де їх прийняли родичі. Освіту Петро Могила розпочав здобувати у Львівській братській школі, а продовжив у навчальних закладах Польщі, Голландії, Франції. Він володів грецькою та латинською мовами і досить швидко опанував богословську науку.

Після повернення до Речі Посполитої він пішов на військову службу, брав участь у Цецорській та Хотинській битвах. По завершенні служби Петро Могила почав часто спілкуватися з його наставником ще із братської школи Іовом Борецьким, що й вплинуло на його рішення прийняти чернечий постриг.

Згодом Петро Могила став архімандритом Печерської лаври, а в 1632 київським митрополитом. Українська православна церква відігравала значну роль в політичному житті населення тогочасної України. Захист православ'я в той період був захистом національних прагнень українського народу. Для відновлення авторитету православної церкви Петро Могила розпочав поступове проведення реформи церкви, першим кроком якої стало налагодження суворої дисципліни з-поміж ченців і духовенства. Для нагляду за церковним життям Петро Могила запровадив посади двох митрополичих намісників. Контроль за духовним життям повинні були здійснювати єпархіальні собори.

Петро Могила був автором двох надзвичайно важливих церковних книжок — «Служебника» й «Требника».

Протягом 14 років Могила очолював українську православну церкву. Багато зусиль і праці доклав Могила для захисту і розвитку православ'я в Україні. Він об'єднав школу Київського братства з лаврською внаслідок чого виникла Києво-Могилянська колегія – перший вищий навчальний заклад в Україні. Навколо Могили об'єднувалися визначні вчені і культурні діячі.

Зусиллями Петра Могили реставровано святу Софію в Києві, яка на той час була напівзруйнована і впродовж багатьох століть занедбана. Він реставрував церкву Трьох Святителів, і церкву Спаса на Берестові.

Золота доба митрополита Петра Могили закінчилася з його несподіваною смертю 1 січня 1647 року. У своєму заповіті, написаному незадовго до смерті, визначний український першоієрарх ствердив свою вірність православній вірі такими словами: "У святій вірі, в якій народився, виховався і з волі й ласки Божої достоїнство митрополиче, недостойний, на собі маю, в ній же хочу вік свій закінчити, стати перед величчю Господа мого".

Цитати Петра Могили:

Безділля породжує гріх.

Ледве люди починають жити, а вже смерть над ними різноманітні сіті наставляє.

Ніхто-бо, хто ненавидить, себе не утримає, і не збереже, і не знайде.

Три речі є до вподоби Богу і людям: згода братів, милосердя до ближніх і згода між чоловіком та дружиною.

Щаслива є та душа, яка сама себе судить.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ