Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Давньоруський князь, який спалив Київ: дізналися більше про його вбивць
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Давньоруський князь, який спалив Київ: дізналися більше про його вбивць

Фахівці з РАН відновили напис, виявлений на стіні храму в російському Переславлі-Залєському. Він містив інформацію про вбивць давньоруського князя Андрія Боголюбського.
Напис XII ст. відновили за допомогою 3D моделювання.

Напис знайшли 6 років тому на автентичній стіні собору XII ст. Тоді припустили, що його залишили за рік після вбивства князя - 1175-го. Прочитати напис повністю учені не змогли, адже був сильно ушкоджений, інформує gazeta.ua.

Пізніше дослідники сфотографували його та завантажили в програми 3D моделювання. Завдяки цьому їм вдалося підсвітити та виділити ушкоджені ділянки.

Учені розповідають, що давній автор згадує імена 12 заколотників, у той час як літописи повідомляють про 4. Один із змовників володів рідкісним на ті часи ім'ям - Стирят, а ще один вбивця - Єфрема Моізіч - міг бути нащадком уродженця Волзької Булгарії. Сам Боголюбський був наполовину половцем.

Також монах у написі наслав на вбивць прокляття, що, за словами вчених, є першим доказом того, що державних злочинців піддавали анафемі.

За інформацією лабораторії RSSDA, оригінальний текст виглядав ось так:

"Петръ (Фралъвичь), Амбалъ, Якы[мъ] Куцковичь, Офрѣмъ [Мои]зичь, Добры[н]а М[и]китичь, Ур…, Микита, Петр[ъ] Иванковичь, Фрольць, Миръшька, Пьтръко, Стырята – си суть убиици великаго князя Анъдрѣя. Да будуть прокляти и въ с…

Мѣсяця июня 29 убиенъ бысть князь Анъдрѣи своими паробкы. Овому вѣчная память, а симъ вѣчная мука. Ачь кто в помы[шлен]".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ