Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Норвегія ініціювала створення серіалу про культурні та історичні зв’язки з Україною

Норвезький телевізійник Гаральд Омланд хоче створити документально-драматичний серіал про Короля Гаральда III Суворого, який був одружений з однією із доньок Ярослава Мудрого Єлизаветою (Еллісів).
Фото: МКіП

Про це йшлося на зустрічі заступниці міністра культури і інформаційної політики Галини Григоренко з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Норвегія в Україні Еріком Сведалом та керівником норвезької телевізійної виробничої компанії Huldra Film Гаральдом Омландом у середу, 12 квітня.

Як розповів норвезький посол, Гаральд Омланд виявляє щирий інтерес до історичних зв’язків між Україною та Норвегією, зокрема цікавиться Гаральдом Суворим, який одружився з однією із доньок Ярослава Мудрого Єлизаветою (Еллісів) та згодом став Королем Гаральдом III майже тисячу років тому.

«Зважаючи на те, що норвезький історичний фокус головним чином зосереджувався на експансії вікінгів на захід, пан Омланд вважає за потрібне приділити більше уваги їхнім подорожам на схід та зв’язкам із Київською Руссю та Візантійською імперією. Він має на меті створення документально-драматичного серіалу про Гаральда Суворого, який буде частково вироблено в Україні та розповідатиме про надзвичайну важливість історичних контактів Норвегії та Київської Русі, їхній вплив на формування нації Норвегії», – зазначив Ерік Сведал.

Галина Григоренко запевнила, що Міністерство культури та інформаційної політики підтримує ініціативу та сприятиме втіленню проєкту в життя. Вона також наголосила на важливості залучення до створення серіалу українських істориків та вчених.

«Подібні проєкти важливі як для привернення уваги до спільної історії двох країн, так і до висвітлення факту того, що Київська Русь та Україна завжди були невід’ємною частиною європейської історії. Крім того, це протидія російським історіографічним намаганням викривити та привласнити історію Київської Русі виключно російській імперії», –  зазначила заступниця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ