Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії – НКВД розстріляло батька Бандери
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – НКВД розстріляло батька Бандери

В цей день, 10 липня 1941 року, у Києві після катувань НКВД стратив Андрія Бандеру, священик, капелан УГКЦ та батько Степана Бандери. На момент смерті йому було 59 років.
Тюремне фото отця Андрія Бандери. Фотографія неодноразово друкувалася в книгах та інтернеті, але її оригінал в справі відсутній. Архів Центру досліджень визвольного руху. Фото з Історичної правди.

Андрія Бандеру арештували вночі 23 травня 1941 року через родинні зв’язки з  Степаном Бандерою, як керівником краківського центру ОУН.  Андрій Бандера 5 днів перебував у Станіславській тюрмі та більше місяця — у Київській.

2 липня 1941 слідство у справі отця Андрія Бандери завершилося. В обвинувальному висновку, складеному слідчими, йшлося про переховування нелегала, наявність націоналістичної літератури, націоналістичні переконання підслідного.

Однак головним звинуваченням було зв’язок із сином – Степаном Бандерою. Отця Андрія Бандеру катували та намагалися отримати інформацію про місце перебування його сина Степана.

Судили священика 7 липня. На запитання суду про своїх дітей отець Андрій Бандера наголосив, що пишається ними і прививав їм любов до України.

8 липня  суд засудив його до розстрілу. Отця Андрія розстріляли 10 липня. Інформації про місце його поховання немає. Дослідники припускають, що він міг бути похованим у Биківні.

Отця-капелана Андрія Бандеру реабілітували 8 листопада 1992 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ