Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - від куль нацистів загинув один з керівників ОУН
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - від куль нацистів загинув один з керівників ОУН

24 липня 1942 р. від куль нацистів в Києві загинув один з керівників ОУН Дмитро Мирон “Орлик” (також “Сергій”, “Андрій” та ін.) – крайовий керівник, член Проводу ОУН, автор праці “Ідея і чин України”, співавтор “44 прикмет характеру українського націоналіста”.
1/1

24 липня 1942 близько 15 год. в Києві на вул. Фундуклеївській (тепер вул. Б.Хмельницького) був затриманий двома агентами Ґестапо. На розі з вул.Театральною (тепер вул. Лисенка) вдарив одного з агентів по голові й почав утікати. Інший відкрив вогонь, поранивши Д.Мирона в ногу і плече, через велику втрату крові він помер.

Учасниця підпілля ОУН в Києві Надія Романів згадувала:

"Валя розповіла мені історію, яку їй розповіла її родичка в квартирі матері Валі. На початку запитала Валю, чи не вистачає кого у нас. Родичка ця працювала на бульварі Шевченка в медпункті. У п’ятницю 24 липня 1942 року приблизно о 15.15 машина швидкої допомоги привезла чоловіка, який від втрати крові помер по дорозі. Одразу ж в медпункт увірвалися гестапівці, котрі побачивши мертву людину, і подивившись його документи, з шаленою злістю почали кричати: "Хто дозволив тому дурневі стріляти по ньому". Гестапівці покрили чорним чохлом голову цього чоловіка і забрали його. Медсестра на прохання Валі вказала прізвище тієї людини і приблизні його прикмети. На підставі цих даних не було сумніву, що вбитий чоловік – це "Сергій".

"Сергій" користувався зазначеним прізвищем у Києві, спочатку навіть приписувався, а потім продовжував носити той же паспорт. Ця медсестра додатково сказала, що той чоловік був поранений в ноги, у нього була перебита головна артерія, так що від втрати крові в дорозі в медпункт – помер.

1/1

Підтвердження цієї трагедії довго чекати не довелося. Під вівторок 28 липня зустрічалася з проф. "Юрком", який тоді був керівником міста. Йому розповідав його знайомий, який йшов 24.07. по вулиці Фундуклеєвській, що приблизно близько 15.00 на ділянці між вулицею Тимофіївською і Короленка на протилежному тротуарі від Володимирського собору до високого і худорлявого чоловіка в сірому костюмі, який ніс у руці портфель (так зазвичай ходив "Сергій") і прямував вниз в сторону Тимофіївської вулиці, підійшли дві людини і зажадали у нього портфель. Людина не погодилась віддати портфель, тоді обидва чоловіки наказали йому йти за ними. Людина з портфелем, пройшовши трохи, кинулась бігти, один з нападаючих вистрілив з пістолета, після чого чоловік цей впав. Стрілець віддалився на хвилинку, мабуть телефонував, так як дуже скоро з’явилася машина Червоного Хреста і забрала невідомого.

1/2

Склавши ці дві історії, ми отримали повну картину смерті сл. п. "Дмитра Мирона-Орлика" – "Сергія".

Джерело: Facebook Український Визвольний Рух - ОУН і УПА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ