Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День в історії – з танків розстріляли Думу у Москві
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – з танків розстріляли Думу у Москві

1/3
3 жовтня 1993 року у Москві розпочалася справжня громадянська війна. Через конфлікт між президентом Борисом Єльциним та парламентом було розстріляно танками будівлю Думи.

Також в момент розстрілу відбувався штурм телецентру Останкіно. Внаслідок таких бойових дій загинуло майже дві сотні людей. Ще близько п’яти сотень отримали поранення.

Все почалося з того, що через блокування рішень президент Росії розпустив парламент. Напружені стосунки між президентом та парламентом, на чолі із спікером Русланом Хасбулатовим, були вже кілька місяців. Команда Єльцина намагалася проводити реформи, але депутати усі рішення блокували і гальмували процес.

У Думі заговорили про відродження Радянського Союзу. Указові Єльцина про розпуск парламенту депутати не підкорилися. Натомість оголосили про відсторонення президента, призначили виконувачем його обов'язків Олександра Руцкого.

Натомість президент підключив до конфлікту армію та правоохоронців. Депутати закликали закликали своїх прихильників вийти на захист демократі – взяти штурмом Останкіно та мерії. Самі ж народні обранці забарикадувалися у Білому Домі.

Уночі проти 3 жовтня спробу захоплення телецентру відбили силовики. Майже 50 людей загинуло у ході протистояння. Цієї ночі за наказом президента у Москву ввели танки. Викликані Єльциним війська відкрили вогонь по будівлі з танків.

Депутатів назвали заколотниками та арештували. Згодом їх звільнили через політичну амністію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ