Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Денис Шмигаль: Україна відбудовуватиметься, зокрема, за конфісковані активи росії

Вперше в міжнародній декларації визнано, що репарації від російської федерації будуть джерелом відновлення України. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у «Великому інтерв’ю Вадима Карп’яка».

Очільник Уряду зауважив, що в підсумкові декларації Лугано, яку підписали десятки країн і представники міжнародних організацій, вперше зафіксовано: Україна буде відбудовуватися, зокрема, за конфісковані активи російської федерації.

«Експертним методом пораховано, що сума збитків, які Україна понесла у війні, станом на зараз 750 млрд доларів. Ми розуміємо, що від 300 до 500 млрд доларів — це заморожені активи росії в країнах-партнерах. Це ті гроші, на які ми розраховуємо та претендуємо в частині проведення міжнародних судів і конфіскації цих заморожених активів», — відзначив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр зауважив, що Канада вже зробила перший крок: прийняла національне законодавство, яке дозволяє конфісковувати й передавити Україні заморожені активи. У Німеччині, за його словами, також відбулися прецеденти конфіскації активів російських олігархів і передача частини активів Україні.

«Це буде велике джерело фінансування для майбутнього відновлення України. Як і має бути. У майбутньому це стане елементом глобальної системи безпеки. Потенційний агресор буде розуміти, що він заплатить за свою неспровоковану й абсолютно несправедливу війну», — підкреслив Глава Уряду.

Денис Шмигаль також відзначив, що на Конференції відновлення в Лугано обговорювалося запровадження страхування військових ризиків країнами, чий бізнес приходить в Україну.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ