Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Департамент екології ЛОДА прозвітував про роботу у 2017 році

Третій рік поспіль структурні департаменти ЛОДА звітують про роботу, виконану у попередньому році. Сьогодні, 26 січня, свою доповідь представив директор департаменту екології та природних ресурсів Руслан Гречаник. Гал-інфо публікує ключові тези звіту.

У 2017 році платники екологічного податку сплатили до природоохоронних фондів всіх рівнів 135 млн гривень, з яких до Обласного фонду охорони навколишнього природнього середовища надійшло понад 71 млн гривень. За планом, у 2018 році сума надходжень від сплати податку складе 56,5 млн гривень, оскільки частину коштів передадуть до державного фонду. Серед можливих ризиків для виконання плану – несплата екологічного податку боржниками та банкрутами. Найбільші з них – це ДП «Львіввугілля» (борг складає 24 млн гривень) та ПАТ «Львівська вугільна компанія» (понад 41 млн гривень боргу).

На виконання завдань програми з охорони навколишнього природного середовища у 2017 році було виділено майже 120  тисяч гривень. Основний ресурс витрачено на покращення якості поверхневих вод (27%), поводження з ТПВ (27%) та охорону земель (23%).

Впродовж 2017 року реалізовано 10 проектів конкурсу «Краща громадська екологічна ініціатива» та 24 заходи конкурсу «Екологічно чистий населений пункт». Крім цього, було придбано 63, 651 тонну кормів для підтримання популяції Зубра Європейського. Додатково, було створено 5 рекреаційних зон: два у НПП «Сколівські Бескиди», по одному у РЛП «Надсянський», РЛП «Равське Розточчя» та РЛП «Верхньодністровські Бескиди».

У 2017 також було збудовано каналізаційні колектори протяжністю понад 2,7 км у 7 населених пунктах Львівщини. Окрім цього, було рекультивовано 8,7 га земель, порушених внаслідок захоронення ТПВ. Також було ліквідовано 98 несанкціонованих сміттєзвалищ та 137 стихійних засмічень.  

Впродовж року були проведені першочергові заходи з ліквідації небезпечних наслідків обвалу, який стався в ніч на 30 вересня 2017 року на території ПАТ «Полімінерал». В межах цих заходів було встановлено систему для відслідковування в режимі реального часі ймовірних підземних обвалів на території рудника №1 і №2.

У рамках Меморандуму між ЛОДА та БФ «Чотири лапи» (Австрія) збудовано притулок для бурих ведмедів у селищі Домажир, що на Яворівщині. В притулку утримується 7 ведмедів.

На 41-ї сесії Комітету Всесвітньої спадщини букові праліси України внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як «Незаймані букові ліси в Карпатах та інших регіонах Європи». До пралісів в межах Львівщини занесено лісові масиви Розточчя площею 384,81 га.

Фото: Гал-інфо
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ