Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Культура

Депутати Луцької міськради просять у ВРУ належного утримання Луцького замку

Як повідомляє відділ інформаційної роботи Луцької міської ради, сьогодні, 2 липня, під час позачергової 85 сесії Луцької міської ради у режимі відеоконференції розглянуто питання “Про звернення до Прем’єр-міністра України, Міністра культури України щодо належного утримання схилів замку Любарта”. Автором документу виступив депутат Андрій Білан.
Фото: Волинська обласна рада

Він зауважив, що Луцький замок є перлиною нашого міста, однак територія довкола нього знаходиться у неналежному стані. За його словами, схили дещо поруйновані водою і потребують догляду. Крім того, оновлення потребують й мури замку. Андрій Білан зауважив, що цим зверненням хочуть привернути увагу центральної влади до цієї історичної споруди.

Депутат Тарас Шляхтич підтримав пропозицію та зауважив, що варто було б запропонувати центральним органам влади передати в оперативне управління Луцький замок. За його словами, міська влада хоче навести порядок навколо замку, зробити його туристично-привабливим.

Підтримав свого колегу й депутат Ігор Поліщук, який зауважив, що історико-культурний заповідник у місті Луцьку є неефективним управлінцем. За його словами, часто лучани та туристи хочуть потрапити у замок ввечері, однак він закритий. На жаль, гості міста не будуть чекати ранку, аби зайти у Луцький замок. Він переконаний, що необхідно подовжити час його роботи, але історико-культурний заповідник цього зробити не може.

Ігор Поліщук зауважив, що необхідно активізовувати роботу Луцького замку, робити його привабливим для туристів, організовувати цікаві заходи.

Підтримали колег й депутати Павло Данильчук, Юрій Безпятко та Юлія Вусенко, яка запропонувала також направити звернення й у комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України.

Депутати підтримали відповідний проєкт рішення.

Подаємо Текст звернення:

Звернення

до Прем’єр-міністра України, Міністра культури України, комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України щодо належного утримання схилів замку Любарта

Ми, депутати Луцької міської ради, стурбовані занедбаним станом валів та мурів Луцького замку, а також його важкодоступністю для людей з особливими потребами.

Сьогодні Замок Любарта у Луцьку є одним із символів Волині. Луцький замок входить до числа найкраще збережених фортець України та є головним об'єктом Історико-культурного заповідника «Старий Луцьк».

Наразі фортеця в Луцьку відкрита для відвідувачів. На території та в різних її частинах облаштовано музеї, тут регулярно відбуваються виставки та цікаві та унікальні в туристичному плані події.

Так, зокрема у В'їзній вежі замку розміщено виставку будівельної кераміки «Плитниця». У колишній повітовій скарбниці розташований Музей книги, де зберігаються стародруки, а в приміщенні колишньої канцелярії міститься Луцький художній музей.

Єдиний в Україні Музей дзвонів можна відвідати у Владичій вежі фортеці. Тут серед багатьох дивовижних експонатів є надзвичайно цінний дзвін 1647 року – один із небагатьох вцілілих у період визвольних змагань 1648-1654 років, коли більшість дзвонів стали матеріалом для гармат.

У Замку Любарта щорічно проходить багато фестивалів: мистецьке шоу «Ніч у Луцькому замку», лицарські турніри «Меч Луцького замку», фестиваль джазової музики «Art Jazz Cooperation».

Таким чином, на території Луцького замку відбувається велика кількість заходів, розміщені унікальні музеї тощо. Однак, існує проблема доступності Замку Любарта для людей з інвалідністю. Тому варто врахувати цю потребу та посприяти у створенні умов задля доступності твердині для людей з інвалідністю.

Замок Любарта розташований на валах, які, на жаль, на сьогодні перебувають у занедбаному стані. За попередньою інформацією директора державного історико-культурного заповідника Луцька Павла Рудецького, задля очищення валів Замку Любарта від бур'янів орієнтовно потрібно близько 3-х мільйонів гривень.

Попередні роки роботи з укріпленням валів твердині відбувалося за посильної фінансової підтримки місцевого бюджету, однак коштів місцевого бюджету для проведення необхідного обсягу робіт з укріпленням валів твердині критично недостатньо.

Зважаючи на вагому роль Луцького замку у розвитку туризму та культури обласного центру Волині, просимо відреагувати та посприяти у справі фінансуванні робіт щодо розчищення та укріпленні валів довкола пам’ятки національного значення, а також обстеження мурів твердині, а за потреби – передбачити необхідну фінансову підтримку та проведення їх реставрації чи відновлення.

Враховуючи викладене, просимо від Прем’єр-міністра України, Міністра культури України, комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України:

1. Сприяти справі належного утримання схилів Замку Любарта, очищення та облаштування схилів пам’ятки національного значення від бур'янів.

2. Мінкультури України, відповідно до покладених на нього завдань, – вжити необхідних заходів задля проведення охоронних заходів щодо збереження пам'ятки національного значення та території, на якій вони розташовані, від пошкодження внаслідок дії природних факторів.

Зокрема, Мінкультури України, у межах повноважень:

2.1. Погодити проведення земляних робіт у межах території, на якій розташована пам'ятка національного значення «Луцький замок» та сприяти у фінансуванні проєкту укріплення валів;

2.2. Надати депутатам міської ради інформацію про технічний стан пам'ятки національного значення «Луцький замок».

2.3. Сприяти у фінансуванні на проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних робіт у межах території Луцького замку, на якій розташовані пам'ятки, та в зонах їх охорони.

2.4. Сприяти в облаштуванні доступності до Замку Любарта та музеїв, які знаходяться на території твердині, для людей з інвалідністю, а також передбачити для потреб таких людей будівництво спеціального ліфту для підняття на вежу чи мури твердині.

3. Мінкультури України та Волинській обласній державній адміністрації – взяти під контроль реалізації робіт із розчищення валів Луцького замку.

4. Розглянути можливість щодо передачі в оперативне управління Луцького замку Луцькій міській раді.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ