Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Надзвичайні події

Дерев’яну церкву у с. Переволочна на Львівщині могли підпалили

Голова постійної депутатської комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ Львівської обласної ради Орест Шейка («Фронт Змін») сьогодні разом з експертами відвідав село Переволочна Буського району, де у ніч на 25 квітня згоріла дерев’яна церква Успення Пресвятої Богородиці (УГКЦ). Про це повідомила прес-служба ПП «Фронт змін».

Церква Успення Пресвятої Богородиці була розташована на околиці села. Її перенесли до с. Переволочна з с. Ярославця у 1754 р. Богослужіння відбувалися до 1960 р., тоді храм закрили і перетворили на краєзнавчий музей. З 1988 р. богослужіння відновили.

За свідченнями отця Степана та мешканців села, першою почала горіти дзвіниця, разом з нею і церква. Люди впевнені, що це був навмисний підпал. По-перше, як розповіли селяни, вітер був незначний і дув в протилежний бік від церкви, тому вогонь із дзвіниці, що була розташована за десять метрів від храму, не міг перекинутись. «До того ж святиня почала горіти знизу і, що дивно, практично одразу зсередини, - з жалем розповіли селяни. – Пожежні вже нічого не змогли врятувати». Крім цього, у сейфі знайшли лише обгорілі документи і жодного сліду грошей, які там зберігались.

«У нашому храмі був безцінний іконостас, якого більше ніде не зустрінете, - розповів отець Степан. - Згоріли ікони, старовинна Євангелія, метричні записи… усе. Церква і дзвіниця були оброблені спецзасобами, електрика прокладена належним чином, будь-яке недбале поводження з вогнем теж виключається».

«У час занепаду села, коли у серцях поселяється зневіра, храм є острівцем спасіння і надії. Тому безумовно це непоправна втрата не лише для національної архітектурної спадщини, а в першу чергу – для мешканців села Переволочна, - зазначив голова постійної депутатської комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ Орест Шейка. – Храм згорів вщент і обстеживши згарище, схильний вважати, що це був все ж таки навмисний підпал».

На думку Ореста Шейки, дерев’яний храм у с. Переволочна потрібно відбудувати заново.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ