Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Для чого застосовується моторна олива

Моторна олива – обов'язкова технічна авторідина. Основним її призначенням є забезпечення захисту деталей двигуна у процесі їх тертя. Завдяки своїм експлуатаційним характеристикам моторні оливи обов'язкові для використання в будь-якому автомобілі незалежно від віку та пробігу. Якісну оливу, яка стане надійним захистом вашого двигуна, представлено на сайті TotalEnergies.

Запобігання зносу

Деталі двигуна знаходяться в постійному терті один з одним. У процесі роботи двигуна вони рухаються з великою швидкістю. Моторна олива допомагає уникнути швидкого зношування авто. Це можливо завдяки тому, що продукт покриває металеві деталі двигуна автомобіля захисною плівкою, тим самим скорочуючи їхнє тертя. В результаті - більше енергії йде в колеса. Це підвищує довговічність та покращує працездатність двигуна.

Захист від корозії

Олива чудово допомагає запобігти окисленню та корозії, уникнути іржі деталей двигуна автомобіля. Це стає можливим завдяки наявності у продукті спеціальних присадок. Вони виконують функцію нейтралізатора активних з'єднань, запобігають попаданню пилу, вологи, пари та інших продуктів згоряння всередину двигуна, тим самим забезпечуючи його чистоту. Антикорозійні присадки, що очищають, допомагають позбутися зайвих відкладень, що утворилися під час роботи двигуна.

Охолодження двигуна

У процесі роботи автомобіля двигун значно нагрівається. Моторну оливу широко застосовують як рідину для охолодження нагрітих поверхонь двигуна. Завдяки підвищеній термостійкості моторна олива гарантує високий рівень змащування. Продукт може добре зберігати свої експлуатаційні характеристики як за низьких, так і при високих температурах навколишнього повітря.

Теплообмін

Олива також гарантує підтримку необхідного температурного балансу двигуна (теплообміну). Продукт збільшує ефективність використання антифризу. У випадку, якщо автомобіль протягом тривалого часу знаходився при низькій температурі навколишнього середовища з неробочим двигуном, моторна олива загусне. Однак після того, як двигун знову заводиться, рідина проходить через спеціальні канали, тим самим захищаючи деталі від тертя. Слід зазначити, що при від´ємних температурах із цим завданням найкраще справляється синтетична олива.

Види моторних олив

Сьогодні на ринку представлений широкий вибір автомобільних олив, котрі відрізняються між собою технічними характеристиками, а також специфікацією. Одним з головних критеріїв класифікації моторних олив є її в'язкість. Від цього параметра безпосередньо залежить, наскільки моторна олива зберігатиме свою в´язкість.

Синтетична моторна олива

Складається із синтезованих матеріалів, які пройшли глибоке очищення та переробку. Даний вид моторних олив за своїми технічними та експлуатаційними властивостями значно перевершує напівсинтетичні та мінеральні оливи. Синтетика має найвищу в´язкість, меншою мірою окислюється. Навіть у найбільш екстремальних умовах синтетична моторна олива здатна забезпечити надійний захист двигуна автомобіля та запобігти його ранньому зносу. Додатковою перевагою є економія витрати пального. Також синтетичні оливи здатні знижувати кількість шкідливих викидів у навколишнє середовище.

Напівсинтетична моторна олива

Видобувають у процесі змішування синтетичної та мінеральної основ з подальшим додаванням присадок. При виборі цього виду моторної оливи слід брати до уваги той факт, що через застосування мінеральної основи напівсинтетика більшою мірою залежить від температурного впливу.

Мінеральна моторна олива

Отримують в результаті переробки нафтових продуктів, має найменшу кількість присадок. Даний вид моторної оливи не рекомендується використовувати в умовах різких температурних перепадів. При дуже низьких температурах мінеральна олива може замерзнути, застигнути, що в свою чергу призведе до швидкого зношування двигуна.

Вибір моторної оливи

Правильний вибір змащувальної рідини для двигуна автомобіля – гарантія захисту на довгі роки експлуатації. Тому до підбору моторної оливи слід підходити максимально відповідально. Високоякісна рідина здатна не тільки збільшити життя вашого авто, але також допомогти заощадити на витратах на бензин.

При виборі моторної оливи слід звертати увагу на наступне:

Придатність до використання у різних двигунах. Та олива, яку можна заливати в один двигун, може зовсім не підійти для іншого. При підборі рідини слід виходити з року випуску автомобіля. Залежно від віку двигуна залежатиме ступінь в'язкості моторної оливи.

Кліматичні умови, в яких планується використання моторної оливи, також важливий фактор при виборі продукту. Слід звертати увагу на інформацію від виробника щодо оптимального температурного режиму та погодних умов – це все позначено на упаковці товару.

Потужність двигуна та його навантаження. Від цих параметрів залежать критерії необхідної в'язкості двигуна.

Сумісність з іншими оливами. Перед тим, як залити моторну оливу, слід уважно вивчити характеристики та властивості продуктів, що застосовувалися раніше. Це необхідно зробити для того, щоб переконатися, що змішування різних рідин, нехай навіть часткове, не стане причиною виникнення проблем у роботі двигуна в майбутньому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ