Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Для посадовців місцевого самоврядування розробили Чек-лист безбар’єрності

Експерти громадської спілки «Ліга Сильних» розробили чеклист для посадовців органів місцевого самоврядування з впровадження доступності «Безбарʼєрна громада».

Про це під час прес-конференції розповіла виконавча директорка спілки Дар’я Сидоренко. 

«Хочеться відзначити, що запит від територіальних громад збільшується. Ми побачили цей тренд, коли оголосили у цьому році навчання для посадовців територіальних громад, щоб підвищити їхню обізнаність та розвивати інклюзивність та доступність на місцевому рівні. На нього подались представники 180 громад з 9 областей. Це приблизно 15% з усіх територіальних громад. Та все таки є громади, які поки не до кінця розуміють, що вони мають забезпечувати безбар’єрність. Також ми побачили, що запит зростає, а розуміння, як це зробити на місцях, як забезпечити доступність послуг, тощо, – під питанням. І саме в цьому ми бачимо своє завдання», – розповіла виконавча директорка громадської спілки «Ліга Сильних» Дар’я Сидоренко.  

Як уточнює Дар’я Сидоренко, одним з інструментів, який допоможе в цьому, є розроблений чек лист. Це практичний навігатор для громад, який містить дві важливі складові. По-перше, він пояснює, як зробити безбар’єрність стратегічним вектором у розвитку громади. 

«Ми чітко показуємо, до яких документів варто внести зміни  і які саме, щоб не вдаватись до хаотичних кроків, а системно і поетапно впроваджувати безбар’єрність у всіх аспектах. По-друге, ми наводимо практичні рекомендації з забезпечення доступності транспорту, адміністративних послуг, освіти та інших важливих сфер. І, що дуже важливо, якщо в громад виникають питання з приводу впровадження тих чи інших норм, ми готові надавати консультації», – пояснює виконавча директорка «Ліги Сильних». 

Завантажити чек-лист можна на сайті Ліги на сторінці Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю в Україні: https://ls.org.ua/centre/

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ