Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Для ЦНАПів та шкіл у Львові придбають дефібрилятори

Сесія Львівської міської ради затвердила Міську програму доступної дефібриляції у комунальних підприємствах, установах та закладах Львівської міської територіальної громади на 2023-2024 роки. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.
Фото: ЛМР

Це передбачає придбання автоматичних дефібриляторів для Центрів надання адміністративних послуг Львівської громади та освітніх закладів. А також – навчання, як цим обладнанням користуватися.

«Одним з механізмів зменшення рівня смертності на догоспітальному етапі при раптовій зупинці серця є вчасно розпочата серцево-легенева реанімація та використання автоматичного зовнішнього дефібрилятора. З кожною хвилиною затримки дефібриляції шанс вижити зменшується приблизно на 10%.

Світова практика показує, що навіть при використанні випадковими перехожими дефібрилятора у громадських місцях, спостерігається підвищення шансу на виживання потерпілого до 67%. Для порівняння, при очікуванні прибуття і використання дефібрилятора у кареті швидкої, шанс на виживання становить 43%. Саме тому доступність дефібрилятора у громадських місцях значно підвищує можливість врятувати життя при раптовій зупинці серця», - пояснює Марта Матюшко, керівниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради.

Зокрема, у Львівській громаді функціонує 12 Центрів надання адміністративних послуг, які торік відвідали майже 387 тисяч осіб. Донині лише в одному із них – на площі Ринок, є автоматичний дефібрилятор. Тож планують придбати 11 автоматичних дефібриляторів для Центрів надання адміністративних послуг Львівської громади, та ще 6 – для освітніх закладів. 

Програма також передбачає проведення навчань, як ним користуватися, та поширення інформації про профілактику серцево-судинних  захворювань, перші ознаки гострих порушень мозкового кровообігу та коронарного синдрому, надання невідкладної допомоги. 

Довідка

Серцево-судинні захворювання в Європі посідають провідне місце у структурі захворювань і зумовлюють майже дві третини всіх випадків смертей та третину причин інвалідності населення. За даними Державної служби статистики України, смертність в Україні від серцево-судинних захворювань становить 64% у порівнянні з іншими захворюваннями.

Оснащення автоматичними мобільними дефібриляторами місць масового скупчення людей є звичною практикою в США та країнах Європи. Як правило, дефібрилятори встановлюють в аеропортах; залізничних та автовокзалах; готелях; школах; торгових центрах; офісних будівлях; державних установах; місцях проведення масових заходів; лікарнях; місцях масового скупчення людей.

Згідно з проведеними дослідженнями в країнах Європейського Союзу, в середньому 2,6-7% пацієнтів були реанімовані за допомогою дефібрилятора перед госпіталізацією, проте тривале використання дефібрилятора у громадських місцях збільшує цей показник до 59% (у таких країнах як Нідерланди, Норвегія, Швеція, Швейцарія).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ